Ga naar de inhoud
Regio noord eerst

Personeel NS gaat vanaf volgende week staken: 'Overlast onvermijdelijk'

Een trein van de NS op het station in Groningen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna op verschillende plekken in Nederland het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die volgende week woensdag beginnen in de regio noord.

In de daaropvolgende dagen zijn andere streken aan de beurt. Dit zijn de geplande stakingen:

  • 24 augustus in regio noord
  • 26 augustus in regio west
  • 29 augustus in regio noordwest
  • 30 augustus in regio midden
  • 31 augustus in regio's oost en zuid

En als die acties dan nog geen resultaat hebben opgeleverd, volgen er landelijke acties, kondigt vakbond FNV aan. 

Onderhandelingen stukgelopen

De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. De vakbonden hadden het spoorbedrijf op 5 augustus een ultimatum gesteld. De NS moest binnen een week akkoord gaan met de cao-eisen van de vakbonden. Zo niet, dan zouden er acties volgen, kondigde de FNV vorige week al aan

Vakbonden
Lees ook:
Vakbonden bereiden acties en stakingen bij NS voor

"Het is onbegrijpelijk dat NS het hier op aan laat komen. NS laat ons nu geen andere keus dan over te gaan tot het daadwerkelijk plannen en uitvoeren van acties en stakingen", aldus Huub van den Dungen, onderhandelaar namens de FNV.

De acties zullen voor overlast bij reizigers zorgen, maar dat is 'onvermijdelijk', aldus de vakbond. De acties zijn uiteindelijkook in het belang van de reiziger, betoogt Van den Dungen. De NS heeft een flink personeelstekort en dat kan volgens de vakbond alleen opgelost worden met een betere cao. 

Salarissen omhoog, bonus van 600 euro

De vakbonden eisen onder meer een salarisverhoging van 100 euro bruto per maand, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli. Daarnaast zouden de salarissen en andere vergoedingen vanaf 1 januari volgend jaar moeten meestijgen met de inflatie. Verder eisen de vakbonden een eenmalige bonus van 600 euro bruto komen voor al het personeel. 

De NS zegt in een reactie aan persbureau ANP teleurgesteld te zijn als het tot acties komt. Een woordvoerder weet nog niet wat voor impact de acties hebben op reizigers. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de lastige financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die zorgde voor een daling van het aantal treinreizigers.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore