Ga naar de inhoud
Geen lockdown meer

Nog geen recessie, economie groeide 'buitengewoon' in tweede kwartaal

Het gaat goed met de economie, op papier dan. Beeld © ANP.

Ondanks de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en het torenhoge personeelstekort zitten we nog niet in een recessie. Sterker nog: de economie groeide in het tweede kwartaal met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook op jaarbasis groeide de economie.

Wie puur naar de cijfers kijkt, ziet een goednieuwsshow. De investeringen namen toe, het handelssaldo was positief en huishoudens gaven meer uit dan in de eerste maanden van 2022. Er is wel een flinke maar. Zo waren horeca en niet-essentiële winkels in het eerste kwartaal nog gesloten vanwege de lockdown.

Voorlopige berekening

Het handelssaldo (export minus import) en de investeringen droegen het meest bij aan de economische groei. De investeringen stegen met 5,2 procent. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 2,7 en 1,6 procent toe.

Het gaat om een voorlopige berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal. Door corona kunnen de latere cijfers meer afwijken dan gebruikelijk is, aldus het CBS.

Arbeidsmarkt
Lees ook:
Arbeidsmarkt onder hoogspanning: tsunami aan vacatures

"De meeste economen hadden een kleine groei verwacht, maar 2,6 procent is buitengewoon hoog", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. "Onze economie doet het al een tijdlang beter dan de landen om ons heen. Dit verschil is wel heel groot, maar dat heeft ook te maken met het feit dat de Nederlandse economie het op alle fronten heel goed doet."

Buitengewoon hoge groei

Tegelijkertijd is ons vertrouwen in de economie lager dan ooit: consumenten waren nog nooit zo somber over het economisch klimaat. Ook ondernemers zijn steeds minder positief over de toekomst van hun bedrijf. Komt die recessie alsnog in het derde of vierde kwartaal?

"De cijfers van het tweede kwartaal waren boven verwachting goed", zegt Van Mulligen. "Maar er zijn nog steeds veel onzekerheden. Zo weten we nog niet wat de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne gaan zijn. Ondanks alle onzekerheid is er nog geen reden om zuinig te zijn. We draaien in de hoogste versnelling, je zou zelfs kunnen zeggen dat we iets oververhit zijn met zo'n enorme groei, zo'n groot personeelstekort. Dat zijn geen zaken die je associeert met een recessie."

Meer uitgaven aan horeca

Op jaarbasis gezien besteedden consumenten in het tweede kwartaal (gecorrigeerd voor inflatie) 5,3 procent meer dan een jaar eerder. We gaven vooral meer uit aan horeca, cultuur en recreatie, en vervoer en communicatie. Hier weer de kanttekening: een groot deel van 2021 waren de horeca en theaters dicht.

Aan goederen zoals voeding, woninginrichting en vervoermiddelen besteedden we minder dan een jaar eerder.

Ook verbruikten huishoudens minder gas door het relatief zachte weer.

Economische
Lees ook:
Economische groei komt na drie kwartalen tot stilstand

Vorige kwartaal

In mei meldde het CBS nog dat de groei van de economie tot stilstand was gekomen. In de eerste drie maanden van het jaar was onze economie even groot als in het laatste kwartaal van 2021. 

Zowel de overheid (-4 procent) als consumenten (-0,1 procent) gaven minder uit in vergelijking met eind vorig jaar, aldus het CBS toen. Maar daar staat tegenover dat de investeringen van bedrijven stegen (met 0,8 procent). Verder daalde de export wel (met 0,5 procent), maar de import nam nog meer af (met 1,3 procent).