Een Nijmeegse student is ten onrechte uitgesloten van de eenmalige energietoeslag die mensen met een laag inkomen helpt om de sterk gestegen energierekening te betalen. De kans is groot dat nu meer studenten die op kamers wonen aanspraak zullen maken op de tegemoetkoming.
De student stapte naar de rechtbank in Arnhem omdat hij naar eigen zeggen 'de gevolgen voelt van de verhoogde energieprijzen en weinig te besteden heeft', maar volgens de gemeente Nijmegen geen recht had op de energietoeslag omdat hij student is.
De gemeente wees hierbij naar een advies van minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, ChristenUnie). Zij ziet de zogeheten individuele bijzondere bijstand als een betere regeling om studenten individueel te helpen. Veel studenten wonen nog thuis, terwijl voor jongeren tot 21 jaar een wettelijke onderhoudsplicht geldt voor de ouders.

Niet uitsluiten
Daar gaat de rechter niet in mee. Gemeenten mogen studenten 'als gehele groep' niet uitsluiten voor de eenmalige energietoeslag. Hun woonsituatie is namelijk zeer divers en daardoor wordt de rechtbank een 'niet te rechtvaardigen onderscheid gemaakt' tussen mensen die wel en niet studeren. Kortom: ook studenten die zelf hun energierekening betalen zijn de dupe van de hoge energieprijzen. Daarom krijgt de student alsnog de 800 euro aan toeslag.
Studentenvakbond LSVb is verheugd met de uitspraak. "Er wordt nu letterlijk gezegd dat studenten niet uitgesloten mogen worden van de toeslag", zegt voorzitter Joram van Velzen tegen persbureau ANP. "Niet alleen in Nijmegen, maar ook in andere steden hebben zij dus recht op compensatie."
Hoeveel geld dat het Rijk kan gaan kosten, is nog onduidelijk. Ondertussen is de eenmalige energietoeslag voor minima in 2022 vorige maand verhoogd van 800 naar 1300 euro.
