Ga naar de inhoud
Beursklimaat te slecht

'Ahold Delhaize blaast beoogde beursgang van webwinkel Bol.com af'

Een pakketje rolt van de band in het distributiecentrum van Bol.com in Waalwijk. Beeld © ANP

Webwinkel Bol.com gaat voorlopig niet naar de beurs in Amsterdam. De marktomstandigheden zijn daar op dit moment te slecht voor.

Dat maakt moederbedrijf Ahold Delhaize aanstaande woensdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers, zeggen ingewijden tegen Het Financieele Dagblad.

Het was de bedoeling dat Nederlands grootste webwinkel ergens in de tweede helft van 2022 een notering zou krijgen aan de Euronext in Amsterdam. Het geld dat daarbij zou worden opgehaald, zou worden geïnvesteerd in technologie die het bezorgen van pakketjes versneld, om zo het bedrijf verder te laten groeien.

Supermarktreus
Lees ook:
Supermarktreus Ahold Delhaize wil webwinkel Bol.com naar de beurs brengen

Beurzen gedaald

Maar Ahold Delhaize blaast de beursgang volgens de krant af vanwege het slechte beursklimaat. Een conclusie die zakenbank Jefferies vorige maand al trok in een vooruitzicht op de halfjaarcijfers. Veel aandelen reageren op de snel gestegen rente, de oorlog in Oekraïne en de torenhoge inflatie.

Zo zijn ook de beurskoersen van concurrerende webwinkels de afgelopen maand gekelderd. Dat wordt veroorzaakt doordat we met z'n allen een stuk minder spullen online bestellen dan tijdens de coronamaatregelen, waardoor veel fysieke winkels noodgedwongen moesten sluiten.

Ook Bol.com had hier last van. In de eerste drie maanden van dit jaar kwam de omzet uit op 1,3 miljard euro, een daling van 7 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Inflatiepijn
Lees ook:
Inflatiepijn niet eerlijk verdeeld: zo doen ze het in de rest van Europa

Van uitstel komt afstel?

Of Bol.com op een later moment alsnog een beursgang maakt is onduidelijk. "Als we niet de prijs kunnen krijgen die we willen, zullen we een beursgang moeten uitstellen of een andere oplossing moeten vinden", zei topman Frans Muller hier eerder over tegen financieel persbureau Bloomberg.