Ga naar de inhoud
Grote sponsors zijn aangehaakt

'Vrouwenvoetbal is commercieel volwassen geworden'

Sarina Wiegman behaalde als bondscoach groot succes met het Britse team. Beeld © ANP

Bijna vier miljoen Nederlanders zagen gisteren Engeland van Duitsland winnen bij de EK-finale voor vrouwen. De Nederlandse Sarina Wiegman is daarmee als bondscoach een nationale held geworden in Engeland. Die prestatie legt haar financieel geen windeieren. Maar nog belangrijker: vrouwenvoetbal is commercieel volwassen geworden.

Rentenieren kan ze nog niet. Maar een luxeleventje moet kunnen. Nu Sarina Wiegman (52) met het Britse elftal de beker heeft gepakt, krijgt ze een bonus van 200.000 pond (239.000 euro), aldus The Times. Die bonus komt bovenop haar salaris van 400.000 pond (477.000 euro) per jaar. De Engelse voetbalbond heeft dit keer, meer dan bij andere toernooien, gekozen voor een prestatiegerichte beloning.

Belangrijker dan het geld: met dit toernooi is het vrouwenvoetbal echt volwassen geworden, ziet sportmarketeer Hanneke Jaanen van sportmarketingbureau Triple Double. "Dat de NOS alle wedstrijden live uitzond, is echt ontzettend belangrijk om de sport te vermarkten. Sponsors hebben pas interesse als ze veel exposure krijgen. Dat sponsorgeld kan dan weer in de sport gestoken worden, om het niveau te verhogen."

Uitverkocht stadion

Exposure was er dit keer genoeg. In Engeland keken 17 miljoen mensen naar de finale op tv en het stadion in Wembley was tot de nok gevuld met 87.000 fans, een record. In totaal bezochten circa 500.000 voetballiefhebbers een wedstrijd. Dat is bijna twee keer zo veel als in 2017 in Nederland, toen de Leeuwinnen wonnen.

"Er is de afgelopen vijf jaar veel veranderd", zegt Jaanen. "Het vrouwenvoetbal is verder ontwikkeld. In Nederland is Feyenoord er bijvoorbeeld vorig seizoen ingestapt. Dat is een flinke investering voor een club. Het betekent dat je circa veertig personen extra op je loonlijst hebt. Dat ze dat doen is een teken dat ze de sport serieus nemen."

Engelse
Lees ook:
Engelse pers roemt mastermind Sarina Wiegman: 'Voorbeeld voor Premier League-trainers'

Meer goed nieuws: "Topspeelsters die in het buitenland speelden zijn teruggekeerd naar Nederland, wat het niveau verhoogde. En de KNVB heeft net voor dit toernooi besloten om mannen en vrouwen dezelfde basispremies te betalen."

Uitzendrechten

De premies zijn vastgelegd in een collectieve samenwerkingsovereenkomst tussen voetbalbond KNVB en de nationale vrouwenselectie. Ook de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden werden commercieel vermarkt. De kwalificatiewedstrijden waren op Veronica te zien, het toernooi op de NOS.

Jaanen: "Allemaal kleine stapjes, maar wel stapjes die nodig zijn om de sport commercieel op het niveau van het mannenvoetbal te krijgen. Er zijn in Nederland nog steeds voetbalsters die een bijbaan hebben, maar dat zag je zestig jaar geleden bij het mannenvoetbal ook. Het heeft tijd nodig."

Britten ook voor finale al dol op Wiegman: 'Ruud Gullit van het vrouwenvoetbal'

01:23

De Nederlandse vrouwen werden dit keer al in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk. Wiegman zorgde voor het enige Nederlandse succes.

Volgens de sportmarketeer zou ze haar populariteit als ze wil kunnen vermarkten. "Haar bekendheid is groot genoeg. Ik ken haar contract niet, maar denk niet dat ze daar een verbod op heeft gekregen. Alleen mogen mogelijke reclameklussen niet conflicterend zijn met die van de Engelse bond."

Geen oranjegekte

Dit toernooi telde al meer sponsors dan andere EK's voor vrouwen. Zowel Adidas als Nike stonden op de bebording, maar ook Lego, Starling Bank  en juwelenproducent Pandora gaven acte de présence.

In Nederland bleef de gekte nog wat uit. Jaanen: "Maar je had wel de oranjecamping van de KNVB in samenwerking met Albert Heijn en KPN. Er gebeurt dus wel wat op die vlakken en over vier jaar zal het nog meer zijn."

Vrouw als coach van mannenteam?

De vraag is waar Wiegman over vier jaar werkt. Haar carrière doet denken aan die van Louis van Gaal. Beiden speelden als voetballers niet voor de allergrootste clubs, beiden volgden een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en beiden zijn succescoaches.

Wiegman als opvolger voor Van Gaal dan? Jaanen: "Dat is misschien wel een hele grote stap. Maar het is zeker een interessante vraag. Wie is de eerste club die een vrouwelijke coach op een mannenelftal zet? Als je twee keer op rij een land Europees kampioen laat worden, ben je een uitstekende coach. Daar kunnen clubs niet meer omheen."

Vooralsnog heeft Wiegman nog een contract in Engeland, dat loopt tot eind 2024. "Ik zou het mooi vinden om haar en haar team op het WK in 2023 te zien schitteren."

Wiegman
Lees ook:
Wiegman als coach bij de mannen? 'Ze is net zo goed als Van Gaal'