Ga naar de inhoud
'Kunnen niet meer bezuinigen'

Dan maar geen zorgverzekering: minima zien schulden stijgen

Minima komen 65 euro per maand tekort ten opzichte van juli 2021. Beeld © Getty Images.

Bijstandsgerechtigden hebben steeds meer moeite om rond te komen door de hoge inflatie. Ten opzichte van een jaar geleden kunnen ze 65 euro per maand minder uitgeven. Ze kunnen nergens meer op bezuinigen, waardoor hun schulden oplopen.

De hoge inflatie speelt bijstandsgerechtigden parten, waarschuwt ABN Amro. Hun uitkering wordt twee keer per jaar aangepast voor de inflatie, in januari en juli. De inflatie is momenteel echter hoger dan die verhoging.

"Gecorrigeerd voor inflatie was de bijstandsuitkering in juli 2022 ruim 8 procent lager dan een jaar geleden. Dat is vergelijkbaar met zo'n 65 euro per maand minder kunnen uitgeven", becijfert de bank. "Omdat bijstandsgerechtigden volgens het Nibud nauwelijks minder kunnen uitgeven aan voeding zonder ongezond te gaan leven, gaan we ervan uit dat ze het afgelopen jaar hebben bezuinigd op de huur en de zorgverzekering."

Koopkracht

Het koopkrachtverlies leidt tot een betalingsachterstand van zeven maanden op de zorgverzekering. Econoom Piet Rietman van ABN Amro: "Mensen met schulden bezuinigen het eerst op deze verzekering en pas later op gas, water, licht en huur of hypotheek. Je kunt immers wel je huis uitgezet worden als je niet betaalt, maar artsen weigeren onverzekerden niet."

Rutte
Lees ook:
Rutte zegt woedende Kamer 500 euro toe voor koopkrachtreparatie laagste inkomens

Fiscus

Hij ziet ook dat steeds meer Nederlandse huishoudens een flinke schuld hebben bij de Belastingdienst. Dat lag in 2019 rond de 3 miljoen Nederlanders en bleef lang stabiel, maar is inmiddels gestegen naar ruim 3,6 miljoen Nederlanders. "Dit komt waarschijnlijk doordat de Belastingdienst eind 2020 stopte met het innen van aan toeslagen gerelateerde schulden en vanaf begin 2021 met overige aanslagen."

"We zien ook dat deurwaarders het druk hebben", zegt hij. "De hoeveelheid opdrachten van deurwaarders is afgenomen, maar de zwaardere problematiek stijgt wel. Zo bleef het aantal ontruimingen gelijk en namen de loon- en uitkeringsbeslagen toe."

Het gaat volgens de onderzoekers waarschijnlijk om mensen die in coronajaren 2020 en 2021 in zulke grote problemen zijn gekomen dat een betalingsregeling onhaalbaar is. Ook bij ondernemers was in coronatijd een toename van 'zware gevallen' te zien. Het gemiddelde bedrag waarbij zij schuldhulpverlening zochten, steeg van 95.000 euro in 2020 naar 112.673 euro in 2021. 

Geen oplossing

De vraag is nu hoe het verder moet met de minima en de zwaardere gevallen. De energie- en benzineprijzen zijn hoog, boodschappen worden steeds duurder, en daar blijft voorlopig nog wel even zo.

Rietman ziet geen oplossing; de schulden zullen blijven stijgen, verwacht hij. "Bij onze berekeningen zijn de koopkrachtreparaties van het kabinet al meegenomen. Tenzij je de uitkeringen en lonen flink verhoogt, zullen schulden oplopen. Bij minima gaat het echt om mensen die nergens meer op kunnen besparen. En Den Haag kan de koopkracht ook niet blijven repareren voor hele grote groepen."

 

Historische
Lees ook:
Historische koopkrachtdaling komt op ons af: wat kan daaraan worden gedaan?

Koopkracht dit, koopkracht dat, maar wat is het?