Ga naar de inhoud
Stikstofcrisis

Topman bouwbedrijf Heijmans over boerenprotest: 'Dit moet stoppen'

Trekkers blokkeren een snelweg uit protest tegen de stikstofmaatregelen. Beeld © ANP

Bouwbedrijf Heijmans maakt zich zorgen over de stikstofcrisis en de slepende protesten van boeren tegen het kabinetsbeleid. Dat zegt topman Ton Hillen in gesprek met RTL Z. "Dit helpt niet en dit moet ook stoppen. Laten we alsjeblieft in gesprek gaan met elkaar."

Voor Heijmans zorgt het stikstofdossier vooral voor problemen bij grote infrastructuurprojecten. Aan het bouwen van woningen hield Heijmans wel meer geld over dan een jaar geleden en is de impact van stikstof beperkt, volgens Hillen. 

Bouw ligt deels stil

Delen van de bouw liggen stil, omdat de overheid eerst de uitstoot van stikstof moet terugdringen, voordat projecten verder kunnen of een vergunning krijgen. De bouw loopt daardoor grote vertraging op.

Voor het terugdringen van de stikstofuitstoot kijkt het kabinet vooral naar de landbouw, maar dat zet kwaad bloed bij boeren.

Protest

De afgelopen week waren er opnieuw protestacties, zoals snelwegblokkades, vanwege het stikstofbeleid. Het kabinet heeft Johan Remkes als bemiddelaar aangesteld, om gesprekken te voeren met boerenorganisaties.

Vooralsnog wil alleen de LTO met hem in gesprek. Hillen hoopt dat de andere organisaties het gesprek ook aan gaan. "Ik hoop dat overheid en boeren met elkaar in gesprek gaan en dat er een goede balans uit gaat komen, tussen aan de ene kant behoud van natuur en aan de andere kant de economische omstandigheden."

Helpt niet

En dus niet met de harde acties van de afgelopen tijd. "Dit helpt niet en dit moet ook stoppen. Laten we alsjeblieft in gesprek gaan met elkaar. Laten we zoeken naar een evenwichtige oplossing, met alle drie de factoren: natuur, economie, maar ook de bebouwde omgeving."

 

Bekijk het hele gesprek met Ton Hillen in de RTL Z-uitzending van 09:00 uur

15:08
Dit is een artikel van