Ga naar de inhoud
Personeelstekort blijft probleem

Chaos of niet, Air France-KLM maakt weer winst: 'Reislust is terug'

KLM, Schiphol. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds de coronacrisis schrijven zowel KLM als Air France beide zwarte cijfers. Het luchtvaartbedrijf, Air France-KLM, profiteerde van het sterke herstel van de vraag naar vliegreizen. Al blijven de personeelstekorten wel een probleem.

"Het is natuurlijk heel positief dat het herstel weer is ingezet", zegt de kersverse KLM-topvrouw Marjan Rintel in gesprek met RTL Z. "De reislust is terug." KLM wist daarbij al eerder een operationele winst te boeken. Inmiddels doet ook Air-France dat, zo blijkt uit cijfers over het tweede kwartaal.

"We zijn blij met het herstel, maar onze klanten krijgen niet de service die ze van ons gewend zijn. Dat vinden we erg vervelend en we werken er keihard aan."

Personeels-
Lees ook:
Personeels- en geldtekort: KLM-ceo Marjan Rintel gaat turbulente tijd tegemoet

Problemen

Rintel, sinds begin deze maand de baas bij KLM, spreekt over een 'heftige perfect storm' waar ze in belandde. Chaos en het schrappen van vluchten: ze biedt klanten haar verontschuldigingen aan. Ook een storing in het bagagesysteem van Schiphol zorgde voor problemen.

De huidige personeelskrapte drukt op de resultaten. Het luchtvaartbedrijf moest 70 miljoen euro uittrekken om reizigers te compenseren voor de chaos en het schrappen van vluchten. Dat is veel meer dan gebruikelijk.

Schiphol
Lees ook:
Schiphol verlaagt aantal passagiers in juli met 13.500 per dag

'Onder controle'

Hoewel de problemen op Schiphol inmiddels lijken af te nemen, blijven personeelstekorten nog lang een onderwerp in de branche, zo verwacht Rintel. Volgens de ceo krijgt haar bedrijf de situatie wel steeds meer onder controle. 

"We zijn bezig rust en stabiliteit te creëren. Is het goed genoeg? Nee, dat is het nog niet, maar het gaat elke week beter."

Hogere prijzen voor tickets

De omzet van Air France-KLM steeg echter wel doordat het bedrijf hogere prijzen kon vragen voor veel tickets, vooral richting Amerika.

In totaal behaalde Air France-KLM een omzet 6,7 miljard euro tegen 2,8 miljard euro een jaar eerder. Daarvan hield het concern onder de streep een winst van 324 miljoen euro over. 

Het Nederlandse deel, KLM dus, was goed voor een omzet van 2,8 miljard euro en een operationele winst van 262 miljoen euro. Ook voor het lopende kwartaal worden goede cijfers verwacht.

KLM
Lees ook:
KLM schrapt tot eind augustus meer vluchten om personeelstekort: 'Werkdruk erg hoog'

De goede resultaten en onder meer een aandelenuitgifte zorgden ervoor dat de staatssteun die Air France en KLM tijdens de coronapandemie ontvingen verder kon worden afgelost.

KLM is nu klaar. Air France lost nog af.

KLM
Lees ook:
KLM lost laatste deel lening af, houdt optie op staatssteun nog open
Dit is een artikel van