Ga naar de inhoud
Inflatie

Fed grijpt opnieuw hard in: rente VS opnieuw met 0,75 procentpunt verhoogd

Archieffoto van Fed-voorzitter Jerome Powell, hij wil inflatie een halt toeroepen. Beeld © AP Photo

De Federal Reserve heeft de rente in de Verenigde Staten opnieuw met 0,75 procentpunt opgeschroefd. De beleidsmakers van de Amerikaanse koepel van centrale banken menen dat dit harde ingrijpen nodig is om de inflatie onder controle te krijgen.

Afgelopen juni verhoogde de Fed de rente ook al met 0,75 procentpunt. Sinds begin jaren 80 heeft de centrale bank niet meer zo snel de rente verhoogd.

Oorlog in Oekraïne

In een toelichting geeft de Fed aan de inflatie zeer aandachtig te volgen. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een toename van de inflatie en tegelijkertijd voor druk op de economische activiteiten, melden de beleidsmakers.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de ECB de rente nog niet verhoogt en de Fed wel

De uitgaven van bedrijven en consumenten zijn daardoor iets afgenomen, merkt de centrale bank op, maar de arbeidsmarkt is nog altijd sterk. Daarmee geeft de Fed aan dat er ruimte was voor nog een forse verhoging.

Unaniem besluit

Door de rentestap staat de beleidsrente op 2,25 tot 2,5 procent. De verhoging was unaniem, in tegenstelling tot de vorige stap. Toen was een beleidsmaker niet overtuigd van de noodzaak van zo'n grote verhoging.

Volgende renteverhogingen zullen volgens de Fed 'passend' zijn, waarbij een nieuwe stap van driekwart procentpunt niet uitgesloten is, zo gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan. "Dat zal van de data afhangen", zei Powell.

Pech
Lees ook:
Pech voor Amerika-gangers: een dollar kost je nu één euro

De effecten van de vorige renteverhogingen zijn waarschijnlijk nog niet volledig zichtbaar in de economie, zegt Powell. Als die gevolgen wel duidelijk worden, kan de Fed mogelijk volstaan met een minder grote verhoging in september.

Powell liet merken dat de sterke arbeidsmarkt en de daarbij behorende loonstijgingen hem zorgen baren. De dalende uitgaven zijn slechts het begin van een afnemende groei, een proces dat uiteindelijk tot minder snel stijgende prijzen moet leiden. "Het is volgens ons nodig dat de economie minder snel groeit." Daarmee kunnen leveringsproblemen worden opgelost en kan een deel van de oorzaak van de hoge inflatie worden weggenomen.

Recessie vermijden

De centrale bank is nog niet bang voor een recessie, waarbij de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. Powell wijst erop dat het niet logisch zou zijn dat de economie krimpt nu er nog altijd banen bij komen. Maar het pad om een recessie te vermijden wordt wel steeds nauwer, liet Powell weten.

Verder is het volgens de Fed-voorzitter belangrijk om sterk op te treden tegen de hoge inflatie voordat die zich nestelt en als normaal wordt gezien. "Als we nu niet optreden wordt het alleen maar kostbaarder om later iets te doen."

De aandelenmarkten reageerden nauwelijks op de renteverhoging omdat die overeenkwam met de verwachtingen. De dollar daalde wel iets in waarde ten opzichte van de euro.

Bekijk ook: Alles wordt telkens maar duurder, dit is waarom

04:26
De prijzen van boodschappen, benzine en de gasrekening zijn gigantisch opgelopen. De inflatie is al maanden aan het stijgen. Hoe dat komt en hoelang dat nog door blijft gaan, legt online redacteur Marloes Boesaard in deze video uit.