Energierekening omhoog

Gasprijs spuit omhoog na afknijpen gaskraan: 'Consument gaat het ook merken'

27 juli 2022 16:09 Aangepast: 27 juli 2022 18:19
Een kantoor van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom in Sint Petersburg. Beeld © ANP / EPA / Anatoly Maltsev

Het afknijpen van de toevoer van Russisch gas naar Europa door de pijpleiding Nord Stream 1 zorgt voor torenhoge gasprijzen op de Europese gasmarkt. Op de gasbeurs kost een megawatt uur gas meer dan 200 euro, het hoogste niveau in maanden. En dat gaan we terugzien op de energierekening.

Vanochtend piekte de prijs van Dutch TTF zelfs even op 227 euro per megawatt uur, blijkt uit data van handelsplatform ICE. Het gaat dan om gas wat in augustus geleverd wordt. De prijzen voor gascontracten in de maanden daarna liggen nog hoger. 

Het zijn ongekende getallen, constateert Ben Woldring, eigenaar van vergelijkingssite Gaslicht.com. En aangezien energiebedrijven het gas voor dit soort prijzen inkopen, gaat de consument er ook mee te maken krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog geen noodplan bij winkels voor gastekort: 'Besparen? Doen we al jaren'

"Een paar dagen een prijs van 200 euro maakt niet zoveel uit. Maar we zitten nu al sinds zeven maanden op dit hele hoge niveau. Soms tot 10 keer de normale prijs. Elke dag dat het langer duurt, maakt dat de consument het meer gaat merken."

Wie te maken heeft met een variabel tarief, inmiddels de helft van de Nederlanders, merkt het als eerste. Maar ook mensen met een vast contract krijgen er vroeg of laat mee te maken, zodra hun contract afloopt.

Ernst situatie

De financiële pijn wordt dus steeds groter. "Wij maken ons wel zorgen of het kabinet wel door heeft wat de ernst van de situatie is. Want niet alleen de gasprijs, ook de elektriciteitsprijs is torenhoog", aldus Woldring.   

De reden voor de oplopende gasprijzen is het gedoe rond de de belangrijke pijplijn Nord Stream 1. Deze loopt van Rusland naar Duitsland en wordt door het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gebruikt om gas naar Europa te transporteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwembaden en sauna's lijden onder hoge gasprijs: 'Eerst corona, nu dit'

Door onderhoud lag het transport eerder deze maand 10 dagen stil. Na dit onderhoud werd de pijpleiding nog maar op 40 procent van de maximale capaciteit benut. Sinds vanochtend is dit teruggeschroefd tot 20 procent, wat neerkomt op 33 miljoen kubieke meter gas per dag. 

Rusland: schuld van de sancties

Meer is technisch niet mogelijk, volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov. "Gazprom was en blijft een betrouwbare partij voor al zijn verplichtingen, maar kan geen leveringen garanderen als buitenlandse apparatuur niet kan worden onderhouden vanwege Europese sancties", benadrukte de zegsman.

Vanwege het onderhoud is er een turbine naar Canada gebracht. Volgens Rusland zijn de sancties tegen het land vanwege de inval in Oekraïne de reden dat de turbine nog niet terug is. Volgens de Duitse regering spelen de Russen 'een machtsspel' met het terugschroeven van de capaciteit. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore