Ga naar de inhoud
Dalende prijzen

Graanakkoord heeft effect: tarweprijs weer op niveau van voor Russische inval

De oogst van een graanveld in de buurt van Charkov, eerder deze week. Beeld © AFP

Het akkoord tussen Rusland en Oekraïne over de export van graan, heeft op de wereldwijde voedselmarkt direct effect. De prijs van tarwe daalde gisteravond naar het niveau van voor de Russische invasie in Oekraïne.

In de VS daalde de tarweprijs op de beurs in Chicago met 5,9 procent. In Europa ging de tarweprijs zelfs met 6,4 procent omlaag.

De prijzen waren de afgelopen maanden flink gestegen. Sinds het uitbreken van de oorlog blokkeert Rusland de belangrijkste haven van Oekraïne, Odessa.

Graanblokkade
Lees ook:
Graanblokkade voorbij, Oekraïne en Rusland sluiten belangrijk akkoord

Er ligt twintig miljoen ton aan graan te wachten om in schepen naar landen in Afrika en het Midden-Oosten te worden vervoerd.

Gisteren tekenden Rusland en Oekraïne een akkoord waarin werd afgesproken dat Oekraïne de graanschepen veilig de haven uit mag begeleiden. Turkije zal de schepen inspecteren. Een eis van de Russen, die bang zijn dat anders op de terugweg wapens het land in worden gesmokkeld.

Een derde van het graan

In ruil voor het akkoord mogen Russische graan en kunstmest ongehinderd geëxporteerd worden. De graandeal is de eerste belangrijke toenadering tussen beide landen sinds de Russische invasie op 24 februari begon.

Wereldwijd is blij gereageerd op de deal tussen Rusland en Oekraïne. De twee landen produceren samen ongeveer 30 procent van de tarwe-export van de wereld.

De daling van de graanprijzen is goed nieuws, maar er is wel een flinke achterstand bij de export. Maandenlang kon er geen graan worden geëxporteerd. Dat zorgde voor voedselproblemen in bijvoorbeeld Somalië. Daar nam correspondent Olaf Koens eerder een kijkje:

Terwijl wereld naar Oekraïne kijkt, voltrekt zich ramp in Somalië: miljoen kinderen ondervoed

03:30
Miljoenen kinderen in het land zijn ondervoed.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS