Ga naar de inhoud
Spaarrente blijft zo goed als nul

Rabobank stopt met rekenen negatieve rente op spaargeld

Een filiaal van de Rabobank in Sneek. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Klanten van de Rabobank hoeven vanaf vandaag geen geld meer te betalen om hun spaargeld bij de bank te stallen. De bank schaft de negatieve rente die het rekende af na de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB verhoogde bijna twee weken geleden voor het eerst in elf jaar tijd de rente, met 0,5 procentpunt. Dat betekent dat banken ook hogere rentes kunnen rekenen als zij geld uitlenen. Daarnaast hoeven banken vanaf 27 juli geen rente meer te betalen over het geld dat zij verplicht 's nachts moeten stallen bij de ECB. 

ECB
Lees ook:
ECB verhoogt rente flink om torenhoge inflatie te lijf te gaan

Dat scheelt de banken in de kosten die zij via de negatieve rente op spaargeld doorrekenden aan hun klanten. Bij Rabobank ging het om klanten met een vermogen van minstens 100.000 euro. Zij betalen nu nog een half procent rente over iedere euro boven de ton. 

Geen renteverhoging

Spaarders die hopen dat de bank de spaarrente verhoogt, komen bedrogen uit. Klanten met een saldo tot en met 100.000 euro op hun spaarrekening ontvangen nog steeds 0,01 procent rente (oftewel bijna helemaal niets). De rente op geld op betaalrekeningen blijft 0 (zegge en schrijve nul) procent.

Reken er niet op dat de spaarrentes snel gaan stijgen:

02:44