Ga naar de inhoud
Tour de France

Voor grootverdiener Jumbo-Visma lonkt een recordpot aan prijzengeld

Geletruidrager Vingegaard en groenetruidrager Van Aert slepen het meeste prijzengeld binnen. Beeld © ANP

Het is een Tour de France om van te dromen voor de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma. En zeker niet alleen sportief. Als toprenners Jonas Vingegaard en Wout van Aert zondag in Parijs de eindstreep halen, verdient het team ruim 700.000 euro.

Hoewel de Nederlandse ploeg zich met nog twee etappes te gaan nog niet rijk zegt te rekenen, lonkt eind deze week een ongekende prijzenpot in deze Tour de France. En in de twee etappes die nog te rijden zijn, kan die prijzenpot nog verder gevuld worden.

Heer en meester

Tot dusver is Jumbo-Visma heer en meester in 's wereld grootste en meest lucratieve wielerkoers. Het team won dankzij het Deense klimtalent Jonas Vingegaard en de Belgische alleskunner Wout van Aert al vier etappes tot vandaag. De Fransman Christophe Laporte voegde daar vandaag nog een vijfde aan toe door de sprinters voor te blijven.

De teller stond aan het einde van de tweede week al op 111.350 euro. Dat was toen al ruim de helft meer dan de nummer twee, het Britse Ineos Grenadiers (dat bijna 51.000 euro bijeen fietste). En beduidend meer dan rode lantaarndrager Astana uit Kazachstan, dat weliswaar gefinancierd wordt door Kazachse staatsbedrijven, maar qua prijzengeld niet verder kwam dan een schamele 2.340 euro.

Geld sprokkelen

Het gros van het geld in de Tour werd tot dusver verdiend met dagzeges en goede uitslagen. De winnaar van een etappe krijgt 11.000 euro, de nummer twee 5.500 euro, de nummer drie 2.800 euro, aflopend tot de nummer 10 die 600 euro opstrijkt.

Op die manier sprokkelde Jumbo-Visma de afgelopen dagen nog eens ruim 31.000 euro bij elkaar. Dit met name dankzij de indrukwekkende zege van Vingegaard in de Pyreneeënrit van Lourdes naar Hautacam van gisteren. Diezelfde rit harkten Van Aert (3e) en de Amerikaan Sepp Kuss (8e) samen ook nog een kleine 3.500 euro bij elkaar. Verder werd Vingegaard op donderdag tweede achter de grote Sloveense concurrent Tadej Pogacar (UAE Emirates).

De overwinning van Laporte (en 13e plaats in de daguitslag van Vingegaard) van vandaag deden de kassa weer voor ruim 11.000 euro extra rinkelen.

Vingegaard
Lees ook:
Vingegaard neemt met ritzege alle twijfel weg over eindzege Tour

De echte prijzen

Maar al die opbrengsten zijn een fooi vergeleken met de echte prijzen die nog moeten worden verdeeld: die voor de eindklassementen. Zo strijkt de winnaar van de drieweekse ronde 500.000 euro op, en de nummers twee en drie respectievelijk 200.000 euro en 100.000 euro. Voor de winnaar van zowel de bolletjestrui als de groene trui ligt 25.000 euro klaar.

Jumbo-Visma leidt op dit moment in liefst drie van de vier klassementen: het algemeen klassement (gele trui, Vingegaard), het bergklassement (bolletjestrui, ook Vingegaard) en het puntenklassement (groen, Van Aert). Bij die laatste twee klassementen verdienden de twee renners bovendien al zoveel punten dat zij in de resterende etappes niet meer te achterhalen zijn. Alleen het jongerenklassement is niet in handen van de Nederlandse ploeg en wordt aangevoerd door de 23-jarige Pogacar.

Dan is er ook nog het prijzengeld voor de beste ploegen. In die klassering staat Jumbo-Visma derde achter koploper Ineos Grenadiers en Groupama-FDJ en kan het nog eens 20.000 euro bijschrijven. Wat bij elkaar opgeteld leidt tot ruim 700.000 euro - een stuk meer dan winnaar UAE Emirates vorig jaar verdiende (623.930 euro)

Bekijk ook: Bloed, zweet en euro's: zoveel geld gaat er om in de Tour

04:20
Achter die klassieke en prachtige wielerwedstrijd schuilt een keiharde business.

Prijzenpot nog aangevuld?

Met nog twee etappes te rijden kan dat bedrag nog verder worden aangevuld. Zondag in Parijs wordt er vrijwel zeker gesprint om de dagzege. Bij dat soort aankomsten is de rappe Van Aert graag van de partij. En tussendoor is er ook nog de 40,7 kilometer lange tijdrit op zaterdag, waar hoge klasseringen van diezelfde Van Aert en ook Vingegaard worden verwacht.

Met nog enkele goede daguitslagen erbij fietst Jumbo-Visma zo'n 730.000 euro bij elkaar. Een flink bedrag voor wielerbegrippen, maar toch nog altijd vrij mager in vergelijking met andere topsporten. Zo voetbalde Ajax afgelopen seizoen ruim 70 miljoen euro bij elkaar in de Champions League en verdiende Max Verstappen als wereldkampioen Formule 1 voor zijn team Red Bull naar verluidt 68 miljoen dollar.

De
Lees ook:
De Tour de France is drie weken afzien en weinig verdienen

Correctie: in de eerste versie van dit artikel stond ten onrechte dat Jumbo-Visma aan de leiding ging in het ploegenklassement, want dat was op dat moment Ineos-Grenadiers. Dat is hierboven verbeterd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore