Ga naar de inhoud
Pensioenen beetje omhoog

Grote pensioenfondsen doen het beter, maar markt 'blijft onzeker'

Pensioenverlaging dreigt. Beeld © Getty

Ondanks alle onrust in de wereld staan de vier grootste pensioenfondsen van Nederland er financieel weer wat beter voor. De dekkingsgraden stijgen verder en dat komt vooral dankzij de gestegen rente. Voor het eerst in jaren profiteren ook gepensioneerden mee en gaan de pensioenen iets omhoog.

Bij ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en de twee fondsen voor de technische- en metaalindustrie PME en PMT gingen de dekkingsgraden in het tweede kwartaal van dit jaar verder omhoog, melden de fondsen. 

Zo steeg de actuele dekkingsgraad van ABP over het afgelopen tweede kwartaal met ruim 5 procent tot 122,7 procent. Ook de zogenoemde beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de laatste twaalf maanden, steeg met ruim vijf procent tot 111,6 procent. 

Meestijgen met dure boodschappen

De dekkingsgraad, een percentage, geeft de verhouding weer tussen hoeveel geld er in kas is en wat er moet worden betaald. Het is een graadmeter die vertelt of een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen en dus pensioenen kan uitbetalen.

Die dekkingsgraad is door de overheid verbonden aan regels. Wordt deze te laag, dan is er werk aan de winkel voor de fondsen. Is de graad hoog genoeg, dan mag er geïndexeerd worden en kunnen de pensioenen (deels) meestijgen met de inflatie, de dure boodschappen dus.

Regels versoepeld

Per 1 juli van dit jaar zijn de regels onder voorwaarden versoepeld en mag er geïndexeerd worden bij een dekkingsgraad van boven de 105 procent. Eerder lag die grens op 110 procent.

Meer rente, meer geld in kas

Dat de pensioenfondsen er beter voor staan komt vooral door de sterk gestegen rente op financiële markten. Die zorgt ervoor dat de fondsen meer geld in kas hebben. Met beleggingen werden de in laatste roerige maanden juist geen goede zaken gedaan en werden er negatieve rendementen geboekt.

Hoop
Lees ook:
Hoop op verhoging pensioenen | Debat over opvang Oekraïeners | En kijkje in de keuken bij Picnic

Pensioenen een klein beetje omhoog

Zo boekte ABP over het tweede kwartaal een verlies van 44 miljard euro op de beleggingen, maar werd dat door de rente meer dan goed gemaakt, meldt het grootste pensioenfonds van Nederland. 

Om die reden, en vanwege de versoepelde indexatieregels, kondigde het fonds onlangs al aan dat de pensioenen worden verhoogd. Vanaf 1 juli krijgen gepensioneerden er 2,39 procent bij. Ook de andere fondsen besloten al te verhogen.

Torenhoge inflatie

Bij PME komt er vanaf die datum 1,29 procent bij. Het is de eerste verhoging van de pensioenen bij PME sinds 2008. Volgens fonds-voorzitter Eric Uijen gaat het om een kleine verhoging en een druppel op de gloeiende plaat voor gepensioneerden, die de torenhoge inflatie iedere dag in hun portemonnee voelen. 

Aan het einde van het jaar bekijken de fondsen opnieuw of er geïndexeerd kan worden. "We hopen dat het hier niet bij blijft, maar zowel de rente als de beurzen laten zich niet voorspellen", zegt Uijen. "Ontwikkelingen op de huizenmarkt, de oorlog in Oekraïne en een opleving van corona in het najaar kunnen roet in het eten gooien."