Ga naar de inhoud
Na onderhoud

Russisch gas stroomt weer via Nord Stream naar Duitsland

De gaspijpleiding Nord Stream 1 komt aan land in de Duitse plaats Lubmin. Beeld © ANP / DPA

Rusland is na het afronden van het onderhoud aan de Nord Stream-gaspijplijn weer begonnen met het versturen van gas richting Duitsland. Dat heeft Nord Stream AG, de uitbater van de leiding onder de Oostzee bekendgemaakt.

Vandaag stond al weken rood omcirkeld in de agenda's van Europese regeringen en (energie-)bedrijven. De belangrijkste gastoevoer van Rusland naar Duitsland, Nord Stream 1, zou vanwege jaarlijkse onderhoud tien dagen dicht gaan en vandaag is die periode voorbij. 

Als de gaskraan niet open zou gaan, dan wordt het een heel moeilijke klus om de gasvoorraden voor de winter gevuld te krijgen. 

40 procent

Het goede nieuws is dus dat de gaskraan weer opengaat. Volgens gegevens van Nord Stream zelf stroomt er weer ongeveer evenveel gas door de leidingen als voor het jaarlijkse onderhoud. Wel was toen de gastoevoer al beperkt tot 40 procent van de normale hoeveelheid.

Europees
Lees ook:
Europees gasplan: bij tekort lidstaten tot minder verbruik dwingen

Rusland heeft de mogelijkheid om gas tegen te houden en daarmee zou de gascrisis nog groter worden dan zij nu al is. De gevolgen daarvan zijn moeilijk te overzien.

Voorraden vullen

Het hoeft niet meteen het ergste te betekenen, legt Hans van Cleef, energie-expert van ABN Amro, uit. "Uiteindelijk - voor het vullen van de voorraden - valt of staat het niet met een dag." Maar als het langere tijd langzaam gaat met de toevoer, dan worden de problemen groter. 

Zonder - of met veel minder - Russisch gas wordt het nog moeilijker om de voorraden vol te krijgen voor de winter. Volgens Van Cleef moeten we dan (blijven) inzetten op twee trajecten: 1: meer gas ergens anders vandaan halen, bijvoorbeeld in de vorm van vloeibaar gemaakt gas (LNG). 2: minder gas gebruiken.

In Duitsland geldt op dit moment fase 2 van hun gascrisisplan. De belangrijkste maatregel daarvan is dat gasbedrijven hogere prijzen mogen rekenen aan bedrijven, om op die manier de vraag te drukken. 

In Nederland zijn we nog niet zo ver, wij zitten 'pas' in fase 1 van de gascrisis. Alle maatregelen om het verbruik te verminderen zijn nog op vrijwillige basis. Minister Rob Jetten voor Energie en Klimaat werkt wel aan maatregelen met een dwingender karakter om bedrijven te laten besparen.

Jarenlang tekort

Maar zelfs als dit zo is en we met voldoende gas de winter ingaan, dan wordt het nog een hele uitdaging om ook tijdens de winter voldoende aanvoer van gas te hebben. Tot in de winter van 2025 op 2026 zal er een tekort aan gas zijn, verwacht ABN Amro. En dus zullen de prijzen ook nog jaren hoog blijven.

In onderstaande video legt verslaggever Maarten Veeger uit welke maatregelen we allemaal al nemen om deze winter voldoende gas te hebben. 

Gascrisis uitgelegd: zo blijft de kachel komende winter warm

03:39