Ga naar de inhoud
Blokkade distributiecentra

Tot 45 miljoen euro schade voor supermarkten door boerenacties

Boeren blokkeren het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen Beeld © ANP

De boerenblokkades bij de distributiecentra van supermarktketens, hebben de winkels handenvol geld gekost. Het gaat om 30 tot 45 miljoen euro, schat brancheorganisatie CBL. Bederfelijke producten konden door de blokkades niet opgehaald en verkocht worden.

Ze moesten afgeschreven worden. Het zou om tonnen aan voedsel gaan, meldt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan persbureau ANP. Bij het CBL was niemand bereikbaar voor vragen van RTL Nieuws. 

Dagenlang actie

De boeren voerden deze maand dagenlang actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Om het kabinet te laten zien dat er lege schappen zouden zijn zonder boeren, blokkeerden ze diverse warehouses. Het gaat onder meer om het distributiecentrum (dc) van Lidl in Heerenveen, één dc van Albert Heijn in Utrecht en dc van Jumbo in Raalte.

In onderstaande video zie je hoe dat in z'n werk ging:

Betonblok voor ingang distributiecentrum in Beilen, ook acties op andere plekken

00:50

Door de blokkades konden er geen vrachtwagens op of van het terrein af. Het zorgde er onder meer voor dat schappen deels leeg waren en Albert Heijn annuleerde in verschillende steden het bezorgen van boodschappen aan huis.

Berekening

De diverse winkelketens wilden tijdens de blokkade niet zeggen hoe groot de schade was en verwezen naar het CBL. Die had het al over een miljoenenschade maar heeft nu een specifiekere berekening gemaakt.

Supermarkten:
Lees ook:
Supermarkten: 'Schade boerenblokkades bedraagt nu al miljoenen'

Volgens CBL-directeur Marc Jansen gaat het om 30 tot 45 miljoen. "Normaal heb je bij die versproducten relatief weinig verspilling vanwege de hoge omloopsnelheid, maar als je één dag hebt dat je het niet kunt bezorgen kun je het niet meer verkopen", zegt Jansen.

Dat zorgt volgens zijn ramingen voor het wegvallen van de helft van de dagomzet van getroffen supermarkten.

Rechtszaak

De supermarkten zijn niet verzekerd voor de schade. Wel zouden ze naar de rechter kunnen gaan om de schade te verhalen op de actievoerders. Dat is echter lastig want dan zijn de gegevens van de boeren nodig en volgens officiële protestgroepen zoals Farmers Defence Force waren zij niet betrokken bij de organisatie van de blokkades.

Hoe de schade exact verdeeld is tussen de diverse supermarktketens, is niet bekend. Bij Jumbo, Lidl en Albert Heijn was niemand bereikbaar die direct antwoord kon geven.