Ga naar de inhoud
Protest projectontwikkelaars

Plan voor huurmarkt van De Jonge afgekraakt: 'Woningbouw valt stil'

Huurwoningen in de vrije sector vallen straks onder het puntenstelsel. Beeld © ANP

De bouw van nieuwe huizen komt volledig stil te liggen door nieuwe strengere regels. Pensioenfonsen en verzekeraars trekken zich terug als investeerders omdat het rendement straks lager is, waarschuwen projectontwikkelaars.

De woningbouw dreigt daardoor terug te vallen richting de 50.000 huizen per jaar in plaats van de beoogde 100.000. Dat schrijven ontwikkelaars en beleggers, verenigd in de Neprom, in een brief aan minister voor Wonen Hugo de Jonge.

De Jonge wil duurdere huurwoningen uit de vrije sector onder het zogeheten puntenstelsel brengen. In dit systeem wordt de huurprijs bepaald aan de hand van het aantal punten dat een huis krijgt. Bij sociale woningen geldt al een puntenstelsel. Het gaat om woningen met een huurprijs tot 763 euro per maand. 

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden sociale huurwoningen in slechte staat en soms rijp voor de sloop

Met de maatregel hoopt De Jonge huurders in het middensegment te beschermen. De huurprijzen zullen dalen, mogelijk zelfs met honderden euro's per woning, hoopt de minister. Het gaat om huizen met een huur tot 1250 euro.

Bange beleggers

Maar volgens de Neprom valt de woningbouw dan stil. Investeren loont niet meer. "Er zijn op dit moment al negatieve effecten, puur omdat de minister heeft aangekondigd dat hij de regeling wil gaan invoeren", zegt Neprom-directeur Jan Fokkema.

"Beleggers zijn heel terughoudend geworden, ze zijn bang dat ze de huizen niet meer goed kunnen exploiteren. Er worden geen deals meer gesloten." Het plan van De Jonge om huurders te beschermen, helpt de woningmarkt dus juist om zeep, aldus Fokkema.

Schandalige prijzen

"Wij zijn er natuurlijk voorstander van dat de excessen in de vrije huurmarkt worden aangepakt. Er worden soms door de schaarste schandalige prijzen gevraagd", weet Fokkema. 

Hugo
Lees ook:
Hugo de Jonge wil met wet transparantie op woningmarkt afdwingen

Maar de regeling die de minister wil invoeren, heeft volgens hem een negatief effect. "De bouw van nieuwe huurhuizen wordt door de regulering onbetaalbaar. Dat is uiteindelijk slecht nieuws voor de huurders, want de woningen worden niet gebouwd. En we moeten echt naar die 100.000 woningen per jaar."

Ontwikkelaars kunnen geen grond meer kopen, meent hij, want niemand wil investeren. "Pensioenfondsen moeten ook rendement maken, voor mensen die later een pensioen willen ontvangen. Huren die voor de meeste mensen acceptabel zijn, zou je niet aan moeten tasten. Als die huren omlaag gaan, kunnen complexen niet meer ontwikkeld worden."

Goedkopere huizen

Dat heeft ook gevolgen voor de sociale woningmarkt. "De goedkopere sociale huurwoningen kunnen we bouwen doordat er op de middensegmentwoningen meer winst wordt gemaakt. Als de bouw van de vrije sector wegvalt, valt ook de bouw van de sociale sector stil", aldus de lobbyist.

De Neprom heeft er wel belang bij als de regels worden aangepast, erkent Fokkema. Door de plannen van de minister leveren de projectontwikkelaars geld in. "Net als elk bedrijf hebben we productie nodig. Maar uiteindelijk gaat het erom dat we genoeg woningen bouwen."

Vergeten we de huurders niet, in de zoektocht naar afkoeling op de huizenmarkt?

02:29
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief