Ga naar de inhoud
Werk-privébalans verslechterd

Na corona kwam de werkdruk terug: welzijn gedaald bij werknemers

Na de coronacrisis nam de werkdruk weer toe. Beeld © ANP

Voor veel Nederlanders met een kantoorbaan was coronajaar 2020 wonderbaarlijk fijn: minder in de auto, minder zakenreizen en een betere werk-privébalans. Maar in 2021 was een deel van die vooruitgang alweer verdampt.

Waar in 2020 het welzijn bij werknemers enorm toenam, met 12 procent maar liefst, zakte het het jaar daarop weer wat in. Het welzijn nam af met 2 procent, schrijft ABN Amro.

De bank schaart onder andere werk-privébalans, persoonlijke ontwikkeling en gelijke kansen onder het welzijn op het werk.

Meer
Lees ook:
Meer aandacht voor werkgeluk en werk-privébalans in cao's in 2019

Na de coronacrisis gingen veel mensen weer naar kantoor. De werk-privébalans holde daardoor achteruit. Ook de gezondheid van werknemers verslechterde. En dat zien mensen nou juist als de twee belangrijkste onderdelen van het werkwelzijn.

In de gezondheidszorg bereikte de gezondheid van werknemers zelfs een diepterecord. De werkdruk nam in veel sectoren toe, door de tekorten op de arbeidsmarkt.

Vicieuze cirkel

Het leidt vaak tot een vicieuze cirkel, signaleren de economen bij ABN Amro. Doordat collega's zich ziekmelden en er tekorten zijn, wordt de werkdruk hoger. Waarna nog meer werknemers zich ziekmelden, soms voor lange tijd vanwege een burn-out.

Bedrijfsarts bij Arbo Unie Pieter Rodenburg herkent het probleem. Ook het coronavirus speelt nog altijd een rol, ziet hij.

"Het ziekteverzuim is erg hoog, omdat mensen een tijd afwezig zijn door een corona-infectie. Daardoor wordt de werkdruk van anderen hoger." De arbeidskrapte verergert die situatie.

Recordkrapte
Lees ook:
Recordkrapte arbeidsmarkt: nog nooit zo veel vacatures en zo weinig mensen

Er is helaas geen one size fits all-oplossing, zegt Rodenburg. "Het verschilt per team wat de beste oplossing is. Soms kun je het rooster aanpassen of kunnen mensen meer thuiswerken om zo de werkdruk te verlichten. In een ander geval zal het nodig zijn om extra mensen aan te nemen. Maar dat is nu net heel lastig."

Niet alleen de werkgever, ook de overheid is daarom aan zet, stelt de bedrijfsarts. "De markt kan niet alles oplossen. De overheid moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer ambachtslieden worden opgeleid."

Lichtpuntjes

De economen bij ABN Amro zien ook lichtpuntjes. Onderaan de streep was het vorig jaar wel beter gesteld met het welzijn van werknemers dan voor de coronapandemie.

En ook ten opzichte van 2020 was er vooruitgang: onder meer de baanzekerheid nam toe en de loonkloof tussen mannen en vrouwen nam af.