Ga naar de inhoud
Waarde: 1,6 miljard

Douane vindt nog meer Russische superjachten in Nederland

Twee superjachten bij de werf van een Nederlandse scheepsbouwer. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De Nederlandse douane heeft nog wat extra luxe jachten ontdekt met een Russische eigenaar. In totaal houdt de dienst nu 24 jachten in de gaten. Samen zijn de schepen goed voor een bedrag van 1,6 miljard euro.

Van de 24 jachten liggen er twee echt aan de ketting. Het gaat om jachten die in Nederland waren voor onderhoud. En ze zullen voorlopig hier blijven.

Aan de ketting

Deze twee jachten zijn namelijk 'bevroren' omdat ze eigendom zijn van Russen of Russische bedrijven die op de Europese sanctielijst staan. De sancties zijn opgelegd vanwege de Russische inval in Oekraïne. Op de lijst staan personen en bedrijven die Poetins oorlog steunen. 

Wat
Lees ook:
Wat gebeurt er met de 'Russische' superjachten? 'Ze worden toch wel verkocht'

De eigenaren van de overige 22 jachten staan niet op de sanctielijst. Toch mogen ook deze jachten niet geleverd worden aan de Russische eigenaar. De export van luxegoederen van meer dan 300 euro naar Rusland is namelijk verboden. 

Wie is de échte eigenaar?

Met een marktwaarde van opgeteld zo'n 1,6 miljard is wel duidelijk waarom de scheepsbranche extra aandacht heeft van de douane. Dat er toch nog nieuwe schepen gevonden worden met een Russische link, komt omdat het niet altijd even duidelijk is wie er aan de touwtjes trekt. 

Ondanks dat bedrijven verplicht zijn om duidelijk aan te geven wie de UBO ('ultimate beneficial owner') is, gebeurt dit nog heel vaak niet. En daardoor heeft de douane meer moeite om te achterhalen wie er nu de echte eigenaar is van een schip. 

Helft
Lees ook:
Helft bedrijven geeft geen openheid over wie de echte baas is

Soms wordt de dienst geholpen met tips. Een van de schepen die onder verscherpt toezicht staan, heeft die uitverkiezing te danken aan 'een signaal', vertelt de woordvoerder.

Extra onderzoek

Bij drie van 22 schepen is zelfs nog onduidelijk wie de echte eigenaar is, daar doet de douane nog onderzoek naar. Het zou dus kunnen dat deze schepen nog aan de ketting worden gelegd, of juist weer van de lijst gaan. Dat is met twee schepen gebeurd, laat de douane weten na vragen van RTL Nieuws. Deze zijn verkocht aan een niet-Russische koper. 

De twee schepen die sowieso nergens heen gaan omdat ze zijn bevroren zijn overigens relatief klein bier. Samen zijn ze ongeveer 1 miljoen euro waard, meldde minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) begin juli aan de Tweede Kamer

Waarom Poetin niet bang wordt van sancties

02:35
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief