Ga naar de inhoud
Onder randvoorwaarden

Gasunie ziet deze winter geen gastekort zonder Russisch gas

Beeld © Richard Brocken

Nederland hoeft deze winter niet te vrezen voor een gascrisis, mocht de toevoer van Russisch gas volledig wegvallen. Dat concludeert Gasunie Transport Services (GTS) op basis van eigen onderzoek.

Verschillende landen in Europa zijn bang dat Rusland de toevoer van gas stillegt, waardoor zij deels zonder energie komen te zitten.

Geen tekorten

GTS is de eigenaar en beheerder van het gastransportnet in Nederland en adviseert over de leveringszekerheid van gas. Uit het onderzoek, dat GTS op eigen initiatief deed, blijkt dat zelfs wanneer Duitsland een gascrisis afkondigt en bij Nederland aanklopt om extra gas, dat in Nederland niet leidt tot tekorten.

Meer
Lees ook:
Meer zonnepanelen, meer waterstof, meer besparen: zo moet de EU van Russisch gas af

Wel moet hiervoor voldaan worden aan een zevental randvoorwaarden, stelt Gasunie GT. Zo moet de huidige circa 20 procent lagere marktvraag vanwege de hoge gasprijzen aanhouden, en moet er geen capaciteitsbegrenzing op de Nederlandse kolencentrales zijn.

Ook moet de Nederlandse LNG-capaciteit worden verdubbeld door de uitbreiding van Gate Terminal en de nieuwe EemsEnergy Terminal die door Gasunie wordt ontwikkeld.

Extra Gronings gas niet nodig

GTS-directeur Bart Jan Hoevers noemt het 'goed nieuws' voor Nederlandse afnemers 'dat er onder randvoorwaarden in de komende winter niemand verplicht van het gas hoeft te worden afgeschakeld. Hierdoor lijken andere noodmaatregelen zoals extra productie uit het Groningenveld de komende maanden niet nodig te zijn.'

GTS maakt ook een aantal voorbehouden. Bij een koude winter of tegenvallers in het LNG-aanbod kan de praktijk straks sterk afwijken van de cijfers waarmee is gerekend.

Gascrisis
Lees ook:
Gascrisis uitgelegd: zo blijft de kachel komende winter warm