Ga naar de inhoud
Gunstig voor export

Pech voor Amerika-gangers: een dollar kost je nu één euro

Een geldwisselkantoor in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Voor het eerst in bijna 20 jaar tijd is een dollar evenveel waard als een euro. De Europese munt daalde vanochtend tot exact 1,0000 dollar. De waarde van de dollar was al enige tijd aan het stijgen ten opzichte van de euro. En dat is slecht nieuws voor wie in de VS op vakantie is of gaat.

De laatste keer dat een euro net zo veel waard was als een dollar, was eind 2002. Dit fenomeen, als twee munten evenveel waard zijn, wordt ook wel pariteit genoemd. 

De Europese munt staat al enige tijd onder druk door het toenemende risico op economische rampspoed in het eurogebied, schrijft persbureau Bloomberg. Beleggers zijn bang dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorzichtiger zal zijn met het verhogen van de rente in de eurozone.  

Renteverhogingen

De ECB heeft aangegeven de rente later deze maand met 0,25 procentpunt te gaan verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. Dat is een kleine stap vergeleken met wat de Amerikaanse centrale bank aan maatregelen neemt. En dat zorgt er ook voor dat de koers van de dollar is gestegen. 

In de Verenigde Staten wordt de rente in een veel hoger tempo verhoogd dan in Europa. Halverwege juni verhoogde de Federal Reserve de rente met 0,75 procentpunt. Omdat Amerikaanse staatsleningen dankzij de gestegen rente meer rendement opleveren voor beleggers, is er veel vraag naar dollars om deze te kunnen kopen. Dat stuwt de koers van de Amerikaanse munt op, met deze ontwikkeling als gevolg. 

Sterke
Lees ook:
Sterke dollar is goed voor onze export, maar je vakantie in de VS wordt duurder

Een sterke dollar is slecht nieuws voor vakantiegangers die naar de Verenigde Staten gaan. Waar je begin dit jaar voor een spijkerbroek van een bepaald Amerikaans merk à 100 dollar 90 euro moest inwisselen, ben je nu 100 euro kwijt. 

Voor Amerikanen wordt het juist goedkoper om euro's aan te schaffen om vakantie in Europa te vieren.

Gunstig voor export

En ook voor bedrijven die veel zaken doen met de Verenigde Staten is het goed nieuws. Amerikanen die Europese spullen willen kopen hoeven juist minder dollars neer te tellen. En dat zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de vraag zal stijgen. En bij het omwisselen van de ontvangen dollars krijgt de ondernemer er meer euro's voor terug dan in de afgelopen twintig jaar het geval was. 

Reken er niet op dat de spaarrentes snel gaan stijgen:

02:44