Ga naar de inhoud
Forse kritiek

EU-parlement heeft geen bezwaar: gas- en kernenergie zijn groen

Beeld © ANP

Investeringen in gas- en kerncentrales worden toch als duurzaam bestempeld. De Europese Commissie besloot eerder om die investering een groen label te geven. Daar was forse kritiek op, ook in het Europees Parlement. Maar er blijkt geen meerderheid om het besluit te dwarsbomen. 

Meerdere partijen in Europees Parlement waren tegen het opnemen van fossiel gas en kernenergie in de taxonomie voor duurzame investeringen. Maar bij een stemming in het Parlement stemden slechts 278 Europarlemantariërs tegen. Er waren er 353 nodig voor een meerderheid. 

Gas- en kerncentrales zijn de komende jaren nodig om de nog klimaatonvriendelijker kolencentrales te vervangen zolang de EU nog niet over genoeg echte duurzame energie beschikt, vindt de Europese Commissie, die het plan indiende. En kerncentrales, die geen broeikasgassen als CO2 uitstoten, kunnen ook nadien de energievoorziening breder en dus stabieler maken.

Brussel
Lees ook:
Brussel blijft erbij: gas en kernenergie krijgen groen EU-label

Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, was het daarmee niet verboden. Maar investeerders en beleggers zoals banken en pensioenfondsen hadden dan mogelijk hun handen ervan afgetrokken.

Overgang naar zonne- en windenergie vertraagd

De tegenstanders wierpen tegen dat de overgang naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie vertraagt als er nog volop geld wordt gestoken in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel er nooit meer wat van kunnen zeggen als een ander land voor gascentrales kiest.

De lidstaten, verenigd in de Raad van de Europese Unie, kunnen nog voorkomen dat gas en kerncentrales het groene stempel krijgen, maar dat lijkt nagenoeg uitgesloten. Nederland en de meeste andere lidstaten hebben hun steun al uitgesproken.

Bron: RTL Z / ANP