Ga naar de inhoud
Distributiecentra de klos

Supermarkten: 'Schade boerenblokkades bedraagt nu al miljoenen'

Het distributiecentrum van Jumbo-supermarkten is geblokkeerd door de boeren met tractors in Woerden boerenprotest Beeld © ANP

Protesterende boeren blokkeren vandaag verschillende distributiecentra. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat er snel een einde aan het conflict komt. "Dit kost nu al miljoenen en als het langer doorgaat vele miljoenen," aldus directeur Marc Jansen van de supermarktkoepel over de schade.

Protesterende boeren op trekkers blokkeren vanmiddag meerdere wegen. Ook distributiecentra van onder meer Jumbo, Albert Heijn en Boni zijn de klos. In Beilen werd bij Jumbo een betonblok voor het hek gezet om de toegang te blokkeren. En zo zijn er acties bij tientallen centra.

Het boerenprotest rond het stikstofbeleid van het kabinet hindert zo bedrijven en daar zijn ze niet blij mee. "Het is een conflict tussen boeren en bedrijven. Wij staan daar buiten", zegt Lisa Martis, woordvoerder van het CBL tegen RTL Z.

De koepel wil dat politie en justitie 'zo snel mogelijk een einde maken' aan de blokkades en het conflict. Op sommige plekken werden de acties al beëindigd, maar op veel andere plekken nog niet.

Boerenprotesten:
Lees ook
Boerenprotesten: traangas ingezet in Heerenveen, noodverordening in Zwolle

Schade

"De schade voor supermarktenkost nu al miljoenen" zegt Martis. Een dag met problemen is nog te overzien, al worden sommige supermarkten meerdere keren per dag bevoorraad, bijvoorbeeld met verse producten. 

Gaat het langer duren, dan hebben de bedrijven een probleem, zegt de koepel. Sommige experts vrezen voor lege schappen, zelfs vandaag al, al wil het CBL dat niet bevestigen.

'Uitgekiend systeem'

"De bevoorrading van een supermarkt is zo'n uitgekiend systeem, dat er geen enkele extra voorraad beschikbaar is", zegt voedselketendeskundige Jan-Willem Grievink.

Verse producten zoals vlees en brood worden normaal gesproken dagelijks aangevuld. En dan merk je direct de gevolgen, aldus Grievink.

Bekijk ons liveblog voor de actuele situatie.

Gevolgen
Lees ook:
Gevolgen blokkades distributiecentra vandaag al in winkels te merken

Betonblok voor ingang distributiecentrum in Beilen, ook acties op andere plekken

00:50