Ieder jaar gooien we miljoenen kledingstukken weg. Zonde, én slecht voor het milieu. Want bij het produceren van die kleding wordt veel water en energie gebruikt. Hoe zorg je ervoor dat mensen hun kleding weer ouderwets laten repareren? Simpel: door reparatie gratis te maken.
"Repair is the new cool", zegt Thami Schweichler, oprichter van United Repair Centre (URC), gevestigd in Amsterdam-West. Hij wil het laten repareren van kleding makkelijker maken en ziet een voortrekkersrol voor zichzelf weggelegd. "Dat kledingreparatie hetzelfde is als wat vegetarisch worden tien jaar geleden was."
Wie nu zijn kleding wil laten repareren is aangewezen op de kleermaker, en moet daar dus ook voor betalen. Dat is voor velen een drempel, waardoor mensen sneller geneigd zijn hun kapotte kleren weg te gooien. Sinds 1993 is de hoeveelheid kleding die wordt afgedankt ruimschoots verdubbeld.
Het is niet zo dat je nu bij het URC zelf je kapotte jas of broek kunt langsbrengen. Ze repareren er kleding die wordt aangeleverd door kledingmerken die zich bij het initiatief hebben aangesloten. Die krijgen de kleding weer opgestuurd van hun klanten.
Het systeem werkt als een soort garantie. "De kwaliteit die je terugkrijgt is precies wat je hebt gekocht van de merken", verzekert Schweichler. Op dit moment zijn de merken Scotch & Soda en Patagonia klant bij het URC.
Patagonia betaalt
Bij het laatstgenoemde merk hoeven klanten niet te betalen voor de reparatie. Het bedrijf legt er dus geld op toe, in totaal zo'n 35 euro per kledingstuk. Maar dat heeft het bedrijf er wel voor over, vertelt directeur Willem Swager.
"We doen nu ongeveer 13.000 reparaties per jaar. Onze ambitie is om dat te verzesvoudigen in drie jaar", zegt hij. "Het United Repair Center gaat daar een onderdeel van uitmaken."

Het is niet alleen maar voor een goede klantenservice en een beter milieu dat bedrijven zich bij het Amsterdamse initiatief aansluiten. Met de stap sorteren de kledingmerken ook voor op nieuwe regels voor de kledingindustrie die in de maak zijn. Die regels moeten ervoor zorgen dat kleren langer gebruikt kunnen worden.
Zachte dwang
Een straf voor fabrikanten als hun kleding maar heel kort meegaat, zal zeker helpen, verwacht Natascha van der Velden, onderzoeker duurzame kleding. "Op het moment dat zij moeten betalen voor het afvalstadium, heeft dat kosten tot gevolg. Die kosten kun je reduceren door te zorgen dat jouw kleding te repareren is."
Bij het URC hopen ze op termijn zo'n 300.000 reparaties per jaar uit te voeren, van meer merken dan de twee die dat nu al laten doen. Stel dat dit doel gehaald wordt, dan levert dat volgens het bedrijf een besparing op van 1 miljoen kilo kleding die anders weggegooid zou zijn.
Bij het kledingreparatiecentrum draait het niet alleen om de kleding. De kleermakers, of 'repair experts' zoals ze bij het bedrijf worden genoemd, zijn namelijk statushouders of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.
Opleiding vluchtelingen
Binnen vijf jaar wil het bedrijf zo zijn gegroeid dat er 150 mensen in dienst zijn. Verder wil het bedrijf jaarlijks 300 mensen een opleiding geven. De werkgelegenheid die dat bij elkaar oplevert, zou goed moeten zijn voor 4,5 miljoen euro aan toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie.