Ga naar de inhoud
In tenten wachten

Drukte op Eindhoven Airport houdt tot de herfstvakantie aan

De drukte op Eindhoven Airport houdt nog tot de herfstvakantie aan. Beeld © ANP

De drukte op Eindhoven Airport houdt nog tot de herfstvakantie aan. Het is op populaire reisdagen zo druk dat mensen buiten de luchthaven in de rij staan te wachten. Het is deels zo druk omdat mensen te vroeg komen. Tegelijkertijd is er, net als op Schiphol, te weinig personeel, zowel bij de beveiliging als bij het grondpersoneel.

De luchthaven heeft tenten geplaatst zodat de mensen in de rij droog staan of kunnen schuilen voor de zon. 

Het vliegveld verwerkt de komende maanden tot de herfstvakantie dagelijks 20.000 tot 25.000 passagiers, zo zegt een woordvoerder. De afgelopen weken stonden er lange rijen. "We adviseren mensen er 2,5 uur tot 3 uur van tevoren te zijn. Maar sommigen komen 5 uur voor vertrek, dat maakt de rij alleen langer."

Geen fast track meer

Personeel haalt passagiers voor een vlucht die snel vertrekt uit de rij. Zij mogen via de fast track van het vliegveld langs de beveiliging. Die fast track is eerder dit jaar geïntroduceerd voor passagiers die haast hebben. Je betaalt normaal 5 euro voor de service.

"Die kaartjes voor de fast track worden momenteel dus niet verkocht, omdat we de fast track gebruiken om mensen van wie de vlucht snel gaat, voorrang te geven," zo zegt de woordvoerder.

Lange
Lees ook:
Lange rijen op Eindhoven Airport, volgens luchthaven door 'vroegkomers'

De drukte wordt echter niet alleen veroorzaakt door vroegkomers. Er is ook een flink tekort aan beveiliging, grondpersoneel en horecamedewerkers. Alle drie worden extern ingehuurd via respectievelijk G4S, Viggo en Vermaat Group.

"Die zijn druk voor ons aan het werven, maar het duurt even voordat mensen zo zijn opgeleid dat ze hier kunnen werken. Naar verwachting houdt de drukte nog tot de herfstvakantie aan. We hebben regulier een zomerpiek en winterpiek." Hoeveel vacatures openstaan, kan de woordvoerder niet zeggen.

Vanwege het personeelstekort is het sowieso lastig om aan medewerkers te komen. Bovendien verdienen beveiligers niet veel, waardoor andere sectoren soms interessanter zijn voor potentiele medewerkers. 

Zomerbonus

Eindhoven Airport is eigendom van de gemeente, van de provincie en van Royal Schiphol Group. De Brabantse luchthaven sluit zich daarom aan bij het sociaal akkoord dat de vakbonden FNV en CNV begin juni hebben gesloten. Net als op Schiphol krijgen medewerkers in Eindhoven 5,25 euro per uur extra in de zomerperiode, zo blijkt uit vacatures op de website van G4S.

Wie bovendien een geschikte kandidaat aanbrengt bij het beveiligingsbedrijf krijgt een bonus van 500 euro. Of de zomerbonus en de wervingsbonus helpen om aan meer personeel te komen, is onduidelijk. Bij G4S was niemand in staat om vragen van RTL Z te beantwoorden.

Dit is een artikel van