Ga naar de inhoud
Over eerste periode NOW

Werkgevers moeten 2,3 miljard euro aan loonsteun terugbetalen

Terrassen dicht, kraan loonsteun open. Beeld © ANP

Tienduizenden werkgevers die tussen maart en mei 2020 wegens de coronacrisis loonsteun ontvingen, moeten in totaal 2,3 miljard euro terugbetalen. Het voorschot dat zij in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ontvingen bleek na een definitieve berekening te hoog.

Daarnaast zijn er ook veel werkgevers die te weinig hebben gekregen en aan wie uitkeringsinstantie UWV nog 455 miljoen euro zal overmaken.

Baanverlies voorkomen

De Nederlandse regering wilde met de NOW-regeling massaal baanverlies door de eerste coronalockdown voorkomen. Naar rato van hun omzetverlies kregen werkgevers een deel van de loonkosten vergoed door de overheid, zodat ze niet tot ontslagen over hoefden te gaan.

Op basis van definitieve berekeningen van het verlies aan inkomsten bepaalt het UWV nu op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

Terugbetalen

Van de 139.500 werkgevers die tussen maart en mei 2020 een voorschot ontvingen, heeft een deel zijn aanvraag teruggetrokken en het geld terugbetaald. Voor 92 procent van de resterende werkgevers heeft het UWV inmiddels berekend waar zij recht op hadden.

Van deze 125.000 werkgevers krijgen er 90.000 (72 procent) een terugvordering. UWV stelt dat de voorwaarden voor het terugbetalen van dit geld ruim zijn. Bijna 36.000 werkgevers krijgen juist meer NOW-geld.

KLM krijgt extra

Enkele van de grootste ontvangers van de loonsteun zitten bij die groep bedrijven die nog een nabetaling kan verwachten. KLM, dat ruim 293 miljoen euro aan voorschotten ontving, krijgt voor de eerste NOW-periode nog eens ruim 9 miljoen euro meer.

Ook luchthaven Schiphol, staalfabriek Tata Steel in IJmuiden en gokbedrijf Holland Casino krijgen nog miljoenen euro's aan NOW-geld. Autofabriek VDL Nedcar moet juist bijna 200.000 euro terugbetalen van zijn voorschot.