Ga naar de inhoud
100 miljoen gemeenschapsgeld

Almere voor 34 miljoen het schip in door tegenvallende bezoekcijfers Floriade

Bezoekers van de Floriade, begin mei. Beeld ter illustratie. Beeld © Jean-Pierre Jans

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gaat de inwoners van de gemeente Almere naar schatting 33,8 miljoen euro kosten. Reden daarvoor zijn de tegenvallende bezoekersaantallen.

Het bedrijf achter de Floriade was uitgegaan van 2 miljoen betalende bezoekers. Dat aantal is flink naar beneden bijgesteld. In een verklaring laat de Floriade vandaag weten tot de sluiting in oktober op maximaal 1,2 miljoen bezoekers te rekenen. Sinds de opening hebben 232.500 mensen de Floriade Expositie bezocht.

Gemeente Almere: enorme risico's genomen

Nu blijkt dat Almere zich de afgelopen jaren aan 'enorme risico's' heeft blootgesteld, erkent wethouder Julius Lindenbergh van Financiën tegen Omroep Flevoland. "Dat is een proces van tien jaar geweest, waar heel veel mensen betrokken bij zijn geweest. Daar moeten we op enig moment lering uit trekken. Alle risico's zijn slecht uitgevallen, maar we hebben ons er wel aan blootgesteld. Als stadsbestuur zullen we daarover in gesprek moeten."

Oud-directeur Hans van Driem waarschuwde bij de opening in april al dat het evenement niet voldoende zou opleveren. Er was 100 miljoen euro gemeenschapsgeld in geïnvesteerd.

Bekijk ook: Floriade Almere wordt gigantisch, en 'veel te duur'

01:41

Volgens het bedrijf achter de Floriade is een van de oorzaken voor de tegenvallende bezoekcijfers 'het veranderde gedrag van de Nederlandse recreant sinds de coronacrisis'. Die zou minder vaak dagattracties bezoeken dan voor de pandemie.

Entreeprijs te hoog

Ook zouden veel mensen de entreeprijs van 29 euro te hoog vinden. Verder zegt de Floriade last te hebben van negatieve publiciteit rond de tentoonstelling. Bij aanvang verschenen er berichten dat het park nog niet af zou zijn. Daar is inmiddels geen sprake meer van, benadrukt de organisatie.

De gemeente Almere verwerkt de tegenvaller van 33,8 miljoen euro in haar jaarrekening van 2021. De gemeente laat weten dat ze in gesprek is met het Rijk en de provincie Flevoland en andere betrokken partijen over 'het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties'.

Het evenement gaat nog door tot 9 oktober.