83,5 miljoen check-ins

We stappen weer vaker in het ov, maar nog steeds minder dan voor corona

23 juni 2022 00:39 Aangepast: 23 juni 2022 00:42
In mei werd 83,5 miljoen keer ingecheckt. Beeld © ANP

Het openbaar vervoer wordt duidelijk vaker gebruikt sinds de meeste coronamaatregelen in februari zijn opgeheven. Maar vergeleken met de periode voor de uitbraak van het coronavirus is het nog altijd rustiger in de treinen, bussen, metro's en trams.

Dat meldt het CBS op basis van gegevens van ov-chipkaartbedrijf Translink. In mei dit jaar gebruikten reizigers 83,5 miljoen keer hun ov-chipkaart om in te checken bij het openbaar vervoer. Dat is 64 procent meer vergeleken met dezelfde maand in 2021, maar nog altijd 23 procent minder dan in mei 2019.

Het aantal check-ins in het openbaar vervoer in de eerste vijf maanden van dit jaar, vergeleken met 2019:

Maatregelen opgeheven

Eind februari zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven, waaronder ook de 1,5 metermaatregel. Maar pas een maand later, op 23 maart, mochten ook in het openbaar vervoer de mondkapjes af.

In maart van dit jaar waren er 85,6 miljoen check-ins in het openbaar vervoer. Dat waren er ongeveer een derde minder dan in 2019, voor corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kwart openbaar vervoer verdwijnt volgend jaar zonder overheidssteun'

De sector heeft het nog altijd moeilijk. Vorige week waarschuwden grote regionale vervoersbedrijven, reizigersorganisaties, provinciebestuurders, milieuorganisaties, vakbonden en partijen in de Tweede Kamer nog dat financiële steun nodig blijft.

Als die er niet komt, zou 20 tot 30 procent van het openbaar vervoer volgend jaar verdwijnen. Het kabinet zou garant moeten staan voor 500 miljoen om de verliezen op te vangen als het aantal reizigers in de trein, bus en metro niet snel genoeg aantrekt.

Bekijk ook: reizigers en conducteur blij dat mondkapje af mag

Conducteur Benjamin kon niet wachten om weer een glimlach op het gezicht van de reizigers te zien.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van