Ga naar de inhoud
Helft van het totaal

KLM moet in juli dagelijks zo'n 7000 stoelen schrappen vanaf Schiphol

Drukte op Schiphol door personeelstekort. Beeld © ANP

KLM moet er in juli voor zorgen dat er zo'n 7000 passagiers per dag minder vanaf Schiphol vertrekken. In totaal moeten er dagelijks 13.500 passagiers minder opstappen om de druk op de luchthaven te verlichten. De helft van die opgave komt op het bordje van KLM.

Dat heeft de slotcoördinator op Schiphol bevestigd aan RTL Z.

13.500 stoelen 

In juli zijn er volgens de luchthaven dagelijks zo'n 13.500 stoelen te veel als alle vliegtuigen helemaal vol zitten. De beperkingen, die nodig zijn vanwege personeelstekorten, gaan om vertrekkende reizigers die van de security gebruikmaken. Overstappende passagiers worden hier niet bij meegeteld.

KLM is met ongeveer de helft van het aantal slots verreweg de grootste gebruiker van Schiphol. Maatschappijen mogen zelf kiezen hoe de beperking in het aantal stoelen ingevuld wordt. Zo kan bijvoorbeeld de ticketverkoop worden stopgezet of moeten reizen van passagiers worden geannuleerd. Dat ligt er ook aan hoeveel tickets al zijn verkocht.

KLM laat weten dat het inmiddels een limiet heeft ingesteld op de kaartverkoop voor vluchten vanaf Schiphol.

Schiphol
Lees ook:
Schiphol verlaagt aantal passagiers in juli met 13.500 per dag

Hoeveel passagiers de andere maatschappijen teleur moeten stellen, is niet bekend. Slotcoördinator Hugo Thomassen zegt dat er geen informatie over individuele maatschappijen bekend wordt gemaakt. Maar omdat het algemeen bekend is dat KLM de helft van de passagiers vervoert die via Schiphol vertrekken, bevestigt hij dat de Nederlandse maatschappij de helft van de passagiersbeperking moet opvangen

Chaos voorkomen

De ingrijpende maatregelen worden genomen om nieuwe chaos op de luchthaven te voorkomen. De afgelopen maanden stonden er regelmatig lange wachtrijen, tot ver buiten de deuren.

De problemen op Schiphol worden veroorzaakt door een gebrek aan personeel. Bij de beveiliging zijn er simpelweg te weinig mensen om alle passagiers te kunnen controleren.

Bron: RTL Z / ANP