Ga naar de inhoud
In loondienst

Zwaarwegend advies aan Hoge Raad: bezorgers Deliveroo geen zzp'er

Een bezorger van Deliveroo. Beeld © ANP

Haalt maaltijdbezorger Deliveroo ook bakzeil bij de hoogste rechter van Nederland in de langslepende rechtszaak over de arbeidsrechten van bezorgers? Volgens advocaat-generaal Ruth de Bock, een belangrijke adviseur voor de Hoge Raad, zijn de bezorgers gewone werknemers met een arbeidsovereenkomst. En dus geen zzp'ers, zoals Deliveroo hen behandelt.

Dat advies is in lijn met de uitspraak die het gerechtshof in Amsterdam in februari 2021 deed. 

Volgens die uitspraak hebben de koeriers daarom ook de rechten en plichten die bij zo'n arbeidsovereenkomst horen. Dat betekent dat zij met terugwerkende kracht recht hebben op een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld. Ook wordt hun loon doorbetaald bij ziekte en het opnemen van vrije dagen.

Ook de advocaat-generaal ziet dat dus zo. "Weliswaar hebben de maaltijdbezorgers individuele contracten, maar de manier waarop het werk feitelijk wordt uitgevoerd is voor alle bezorgers hetzelfde", schrijft De Bock vandaag in het advies aan de Hoge Raad. Zij wijst er ook op dat Deliveroo alle bezorgers laat werken op basis van twee standaardcontracten.

In de clinch met FNV

Deliveroo is sinds juni 2015 actief in Nederland. In de eerste jaren werkten de maaltijdbezorgers van het bedrijf nog op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Vanaf 2018 werden die contracten niet meer verlengd. Sindsdien werken de bezorgers via een zzp-constructie. 

Vakbond FNV spande nog datzelfde jaar meerdere rechtszaken aan tegen het bedrijf, om zo een dienstverband en betaling volgens de cao Beroepsgoederenvervoer af te dwingen voor bezorgers. In deze zaak, over de arbeidsovereenkomst, kreeg FNV in januari 2019 al gelijk van de rechtbank.

Inmiddels is de zaak bij de Hoge Raad beland. Die doet naar verwachting uitspraak op 23 december.