Ga naar de inhoud
Ruim 20 procent erbij

Russen draaien gaskraan verder dicht, prijs schiet omhoog

Het station in Lubmin, Duitsland, waar pijpleiding Nord Stream 1 aan land komt. Beeld © ANP

De Europese gasprijs stijgt vandaag ruim 20 procent als een reactie op het beperken van de leveringen van Russisch gas aan verschillende Europese landen. Duitse consumenten en bedrijven worden inmiddels opgeroepen om zoveel mogelijk energie te besparen.

Gazprom schroefde deze week de hoeveelheid gas die Duitsland via de Nord Stream-pijplijn krijgt eerst met 40 procent terug. Daarna werd dat verder teruggebracht, waardoor Duitsland nu 60 procent minder gas ontvangt via de pijpleiding dan een week eerder.

De Duitse vicekanselier Robert Habeck zegt in een videoboodschap dat de situatie 'serieus' is en dat 'nu het moment is' voor bedrijven en burgers om energie te besparen en gas op te slaan. "Elke kilowattuur helpt in deze situatie", zegt hij in de video op Twitter.

Het Italiaanse olie- en gasconcern Eni liet weten dat Gazprom 15 procent minder gas zou leveren. Maar volgens Eni wordt wordt ook dat niet gehaald. Ze kregen zo'n twee derde van wat er was afgesproken, stelt het bedrijf. 

Ook de Oostenrijkse en Franse gasleveranciers OMV en Engie zeggen minder gas te hebben gekregen van de Russen dan werd beloofd.

Minder lng naar Europa

Gazprom zegt dat de leveringen via Nord Stream beperkt zijn vanwege onderhoud aan onderdelen en wegens sancties. Een turbine was in Canada voor onderhoud en kan door sancties niet terug worden gehaald. Topman Aleksej Miller waarschuwde dat de situatie niet snel zal verbeteren. Er zijn veel onderdelen van de Nord Stream-pijplijn die aan onderhoud toe zijn, gaf hij aan.

Volgens Habeck is dat niet de echte voor het verder dichtdraaien van de gaskraan. Hij noemt het 'een politieke keuze' van de Russen. 

Gazprom
Lees ook:
Gazprom sluit Polen en Bulgarije af van Russisch gas

De gasprijzen gingen begin deze week al omhoog doordat Noorwegen minder gas leverde. Ook was er een brand in een grote terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Texas. Daardoor komt er de komende tijd waarschijnlijk minder Amerikaans lng-gas naar Europa. Veel Europese landen zien lng als een deel van de vervanging van Russisch gas.