Ga naar de inhoud
Duizenden omboekingen

'Schiphol gaat deze zomer definitief tientallen vluchten per dag schrappen'

Archieffoto. Beeld © ANP

Luchthaven Schiphol gaat deze zomer veel vluchten schrappen. Dat zeggen bronnen van De Telegraaf. Het zou om tientallen vluchten per dag gaan. De luchthaven wilde dat al langer, om de drukte te verminderen.

Volgens de krant is er door Schiphol ruimte gevraagd om tot 30 procent van de vluchten te schrappen, maar zal het uiteindelijk iets minder drastisch zijn. Toch betekent het dat veel passagiers moeten worden omgeboekt of dat hun vlucht wordt verplaatst naar een regionale luchthaven.

"De luchtvaartmaatschappijen hebben al belteams klaarstaan, die de komende dagen reizigers moeten omboeken of annuleren. Het is een drama", zegt een ingewijde tegen de krant.

Schiphol
Lees ook:
Schiphol komt met extra schermen met wachttijd tot security

De grote drukte en personeelstekorten zorgen al weken voor problemen op Schiphol. Vooral bij de controle van handbagage zijn er problemen. Daarom zal Schiphol waarschijnlijk vooral vluchten van instappende passagiers schrappen.

Passagiers stonden de afgelopen tijd vaak in lange rijen, wat tot grote frustratie leidde. Zoals eind april, na een wilde staking van grondmedewerkers.

Lange rijen en chaos: enorme drukte op Schiphol door wilde staking

01:08

Pakketreis lastiger

Het is nog niet bekend welke vluchten, en wat voor soort vluchten, geschrapt zullen worden. Een passagier met alleen een vliegticket is makkelijker om te boeken dan iemand met een pakketreis. Dan zit er vaak ook nog een hotelreservering en huurauto aan vast.

Schiphol heeft al meermaals gezegd dat er deze zomer vluchten uit moeten, om de drukte beheersbaar te houden. De reiswereld wilde daar niets van weten.

'Schrappen is schandalig'

IATA, de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, zei eerder het schandalig te vinden dat Schiphol maatschappijen vroeg om vluchten te schrappen vanwege de verwachte drukte.

De brancheorganisatie zei te begrijpen dat Schiphol last heeft van personeelstekorten, maar onderstreepte dat maatschappijen niet voor niets havengelden betalen aan Schiphol.

KLM
Lees ook:
KLM schrapt 50 vluchten per dag in pinksterweekend vanwege drukte
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.