Ga naar de inhoud
'Extreem uitsluitend'

Ryanair stopt met omstreden kennistest in Zuid-Afrika, 'omdat ie zinloos is'

Een toestel van Ryanair (archieffoto) Beeld © AFP

Passagiers die met Ryanair van Zuid-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk willen vliegen, hoeven toch geen kennistest te maken. Dat heeft de topman van Ryanair gezegd. Volgens hem bleek de test zinloos.

Het invoeren van de kennistest kwam de vliegmaatschappij vorige week op flink wat kritiek te staan.

De topman zegt nu dat de test wordt afgeschaft, meldt de BBC. Onder meer omdat ie te simpel was, en daardoor 'zinloos'. "Mensen hadden er geen moeite mee om hem te maken. Maar het was ook niet gepast om hem af te nemen. Daarom zijn we ermee gestopt."

Ryanair
Lees ook:
Ryanair onder vuur wegens kennistest voor Zuid-Afrikanen

Ryanair zette vooral veel kwaad bloed omdat de verplichte test alleen beschikbaar was in het Afrikaans, wat slechts een van de 11 officiële talen in het land is. Het Afrikaans, dat is afgeleid van het Nederlands, wordt door zo'n 12 procent van de Zuid-Afrikanen gesproken.

De test, die bestond uit vijftien 'eenvoudige vragen', was volgens Ryanair nodig omdat er veel valse paspoorten in omloop zijn. Passagiers moesten ermee bewijzen dat ze echt uit Zuid-Afrika komen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Dit is een artikel van