De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn niet best. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de economische groei helemaal stil komt te liggen dit jaar.
Dat schrijft DNB in een nieuw rapport dat vandaag is verschenen. DNB houdt toezicht op de banken en adviseert de regering over de financiële stabiliteit van Nederland.
Groei die geen groei is
Na de coronarecessie is de economie 'snel en krachtig hersteld', maar voorlopig is de rek eruit. De oorlog in Oekraïne drijft de energieprijzen enorm op en zorgt voor veel onzekerheid wereldwijd. Daardoor krijgt ook de wereldhandel een knauw.
DNB verwacht wel dat de Nederlandse economie ondanks alles in 2022 gemiddeld nog altijd 2,8 procent groter is dan in 2021. Maar dat is een vertekend beeld en komt vooral omdat de economie in 2021 in de loop van het jaar heel hard groeide toen de coronabeperkingen stapsgewijs wegvielen.

Eigenlijk groeit de economie in 2022 het hele jaar niet, maar blijft op het niveau hangen waar we 2021 op zijn geëindigd. Dat de economie dit jaar op papier groeit ten opzichte van vorig jaar, komt dus vooral omdat het begin van 2021 nog erg beroerd was, niet omdat we nu groeien.
Torenhoge inflatie
De inflatie komt dit jaar uit op 8,7 procent, becijfert DNB verder. Dat betekent dus dat het leven gemiddeld 8,7 procent duurder is dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de torenhoge energieprijzen, maar ook de rest van het leven wordt rap duurder.
Zelfs zonder energie- en voedselprijzen is de inflatie dit jaar 3,6 procent. Dat is uitzonderlijk hoog voor Nederlandse begrippen.

En wie dacht dat het leven volgend jaar weer een beetje goedkoper wordt, komt ook van een koude kermis thuis. In 2023 wordt een inflatie verwacht van 3,9 procent en in 2024 2,4 procent.
Onthoud dat de dalende inflatie dus niet betekent dat het leven goedkoper wordt. Het wordt slechts minder snel nóg duurder vanaf volgend jaar.
Lonen stijgen
Overigens is er ook wel wat goed nieuws. De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat de cao-lonen harder stijgen dan de afgelopen jaren. Dat compenseert de hoge inflatie voor veel werkenden gedeeltelijk.
Dit jaar stijgen de cao-lonen bij bedrijven gemiddeld met 2,9 procent, denkt DNB. In 2023 en 2024 gaat het nog wat harder met een jaarlijkse stijging van zo’n 4 procent.
Kan nog slechter worden
Verder gaan de rekenmeesters van DNB er nu nog vanuit dat de economie in 2023 en 2024 weer groeit, met zo'n 1,5 procent per jaar.
Maar dat is bepaald geen zekerheid. Als de oorlog in Oekraïne in alle hevigheid blijft voortduren, kan het er allemaal een stuk slechter uit komen te zien. In het zwartste scenario, waarin de sancties flink verzwaard worden en er helemaal geen gas en olie meer komt uit Rusland, ziet DNB de economie volgend jaar met 1,5 procent krimpen. Een flinke recessie dus.