Ga naar de inhoud
Laagste punt in lange tijd

Bitcoin daalt verder: belangrijkste cryptomunt onder de 25.000 dollar

Beeld © ANP

De bitcoin blijft maar klappen vangen. Dit weekend ging de waarde van de cryptomunt verder onderuit en werd een bitcoin verhandeld voor 24.653 dollar. Dat is het laagste punt sinds december 2020.

Maandagochtend was de bitcoin nog minder waard en tikte de koers 24.467 dollar aan, wat neerkomt op 23.350 euro. 

Ether, de op een na grootste cryptomunt, verloor de afgelopen week bijna een derde van zijn waarde. En ook andere cryptovaluta moesten flink inleveren.

Donkere dagen voor cryptobeleggers

Het zijn donkere dagen voor mensen die geld steken in cryptomunten. Sinds november zette de waarde van veel cryptomunten een daling in. Er zijn meerdere oorzaken die de onzekerheid op de markt aanwakkeren en de waarde onder druk zetten. 

De inflatie loopt op waardoor centrale banken de rente verhogen. Daar wordt geld lenen duurder van, en dus vloeit er minder geld naar crypto's. Bovendien worden minder risicovolle beleggingen, zoals obligaties, daardoor relatief interessanter.

Crypto's
Lees meer
Crypto's in vrije val: dit is er aan de hand

Cryptobank bevriest transacties

De onzekerheid onder cryptobeleggers wordt ook gevoed door door de problemen bij cryptobank Celsius. Bij dat bedrijf kun je bitcoins lenen en uitlenen. Maar het bedrijf heeft alle opnames en overdrachten via hun eigen platform gepauzeerd. 

Als aanleiding wijst het bedrijf naar 'extreme marktomstandigheden'. Het bedrijf moet zijn bezittingen beschermen, schrijft het in een toelichting. Alleen door alle transacties te bevriezen, kan Celsius voldoen aan zijn verplichtingen.

Aandelen,
Lees meer
Aandelen, obligaties, crypto, alles gaat onderuit: wat nu?

Niet zo'n stabiele stablecoin

En dan is er nog de TerraUSD: de stablecoin die implodeerde en veel van zijn waarde verloor. Die munt werd door veel cryptobeleggers gebruikt als tussenstop bij het wisselen van verschillende cryptomunten.

Normaal gesproken moet die munt een vaste waarde hebben. Maar de cryptomunt TerraUSD was gekoppeld aan de Luna. De waarde van die munt klapte onderuit, waardoor ook de TerraUSD ineens veel minder waard was en onbruikbaar werd als tussenstop.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief