Ga naar de inhoud
Goed nieuws voor spaarders?

ECB kondigt voor het eerst sinds 2011 renteverhoging aan

President van De Nederlandsche Bank samen met Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank Beeld © ANP / Robin Utrecht

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat voor het eerst in meer dan tien jaar de rente verhogen. Op die manier hoopt de het de inflatie te kunnen beteugelen.

Dat maakte de ECB zojuist bekend. De centrale bank van de eurolanden heeft aangekondigd om eind volgende maand daadwerkelijk iets te gaan doen aan de rente. 

Drie tarieven

Het gaat eigenlijk om drie belangrijke tarieven. De rente die banken moeten betalen om geld dat ze niet direct weer uitlenen te stallen bij de ECB. Dat tarief staat op -0,5 procent. Banken moeten dus geld betalen om het bij de ECB onder te brengen.

De andere twee tarieven staan op 0 procent en 0,25 procent. Dat zijn de rentes die banken moeten betalen als ze voor een korte periode geld willen lenen bij de ECB.

Hogere
Lees ook:
Hogere spaarrente, nu de ECB de rente gaat verhogen?

Inflatie beteugelen

Die drie tarieven gaan dus omhoog volgende maand, allemaal met een 0,25 procent. De ECB heeft ook aangekondigd om de komende maanden de rente nog verder op te voeren.

Dat heeft tot doel om de inflatie te beteugelen. Die is nu veel te hoog, daar is iedereen het over eens.

Door geld lenen duurder te maken, komt er in feite minder geld in omloop. De theorie zegt dat geld daarmee schaarser wordt en dus meer waard. Met andere woorden: door minder geld het systeem in te pompen, zouden de euro's die je hebt meer waard moeten worden.

Spaarrente kan omhoog

Of dat ook daadwerkelijk zo'n vaart gaat lopen, moet nog blijken. De verwachting is in ieder geval wel dat het verhogen van de rente die banken moeten betalen aan de centrale bank voor stallen van geld, vlug invloed gaat hebben op de spaarrentes.

De spaarrente is bij alle banken al jaren zo goed als 0, en voor mensen met een heleboel geld zelfs negatief. Zij moeten dus rente betalen aan de bank om hun geld daar te mogen stallen.

ING-topman
Lees ook:
ING-topman hint op verhoging spaarrente als ECB de rente verhoogt

Die extreem lage rentes bij de bank zijn een direct gevolg van dat banken de ECB moeten betalen om daar geld te mogen stallen. Ze rekenden de afgelopen jaren de kosten dus gewoon door aan de klanten.

ING-topman Steven van Rijswijk zei vorige maand al tegen RTL Z dat zijn bank van plan is om de spaarrente te verhogen als de ECB ook een renteverhoging doorvoert.

Uniek

Dat de ECB zo duidelijk zegt dat het volgende maand de rente gaat verhogen, is trouwens behoorlijk uniek, zegt Elwin de Groot, econoom bij de Rabobank.

Normaal gesproken laat de ECB wel doorschemeren wat het ongeveer gaat doen, om geen schokken op de markt te veroorzaken, maar nooit zo expliciet als nu.

Bron: RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van