Ga naar de inhoud
14 euro per uur?

EU-akkoord over 'fatsoenlijk' minimumloon: 'Er kan 3,50 per uur bij'

Schoonmakers op weg naar kantoor. Beeld © ANP

Er komen Europese regels om ervoor te zorgen dat het minimumloon genoeg is om fatsoenlijk van rond te komen. Volgens FNV kan het minimumloon in Nederland hierdoor stijgen naar 14 euro per uur, maar omdat er geen verplichting is opgenomen in de wet is het helemaal niet zeker dat dit ook gebeurt.

Het Europees parlement en de vakministers van lidstaten zij het daarover eens geworden. Met een nieuwe Europese wet moeten armoede en ongelijkheid worden bestreden

De hogere minimumlonen moeten werk- en leefomstandigheden van Europese werknemers verbeteren. Het minimumloon wordt niet in alle landen van de EU gelijk getrokken.

Afhankelijk van kosten levensonderhoud

Volgens het akkoord moet de hoogte van het minimumloon afhankelijk worden van de kosten van levensonderhoud in de lidstaat en van wat anderen verdienen. 

Voor de vaststelling ervan moet onder meer de koopkracht van werknemers en de verdeling ten opzichte van de andere lonen in een land mee worden genomen. De wet geeft een aantal mogelijkheden om een 'fatsoenlijk' minimumloon berekenen.

"Het moet een loon zijn waardoor je goed mee kan doen met het sociale leven", zo zegt Petra Bolster van vakbond FNV. Ze was samen met onderhandelaars van andere Europese vakbonden betrokken bij het plan. 

14 euro per uur

Volgens de vakbond is de uitkomst van de som dat het minimumloon omhoog moet van 10,48 euro naar 14 euro per uur. Dat zou een verhoging van 33 procent zijn. "Die 14 euro hebben wij zelf eerder ook berekend als een leefbaar loon in Nederland", zegt Bolster. "En daar pleiten we al vier jaar voor. Werken moet lonen."

Eerste
Lees ook
Eerste Kamer eist dat AOW tóch meegroeit met minimumloon

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkent dat volgens de plannen en berekeningen uit Brussel dat minimum rond de 14 euro kan gaan liggen. Maar zegt dat Nederland zelf daar ook nog invloed op heeft. "Dit voorlopige akkoord is geen verplichte verhoging van het minimumloon naar 14 euro." 

Tijd nodig

De vaststelling van dat minimale uurloon kan op grond van meerdere criteria en mogelijk dat toeslagen en andere steunmaatregelen in Nederland door Brussel niet zijn meegenomen.

Als dat goed uitgelegd wordt, zou een lager minimumloon wellicht wel te verdedigen zijn. Het ministerie zegt dat pas morgen de volledige teksten van de richtlijn ontvangen worden en een tijd nodig te hebben om hier een antwoord op te geven. 

Het voorlopig akkoord dat voor dit hoger minimumloon moet zorgen, is afgesloten tussen het Europees Parlement en de onderhandelaars van de Raad van de Europese Unie, in dit geval de ministers van sociale zaken. Ook de Europese Commissie is het er mee eens, zo werd vanmorgen duidelijk.

Lang wachten

De wet moet nog officieel worden aangenomen door de ministers van sociale zaken van de lidstaten. Dat zal in september moeten gebeuren. Daarna hebben lidstaten twee jaar om de wet in te voeren.

Bolster wil dat dat in Nederland veel sneller gaat gebeuren. "Het moet meteen. De EU zegt nu dat het noodzakelijk is. Onze minister moet daar in meegaan."

Eredivisieclubs
Lees ook
Eredivisieclubs bespaarden niet op spelerssalarissen tijdens corona

Meer cao's

Volgens eerdere afspraken wordt het minimumloon in Nederland al verhoogd. De komende drie jaar wordt het minimumloon stapsgewijs met 7,5 procent opgehoogd, besloot het kabinet onlangs. "Dat is natuurlijk te weinig en te langzaam", zegt Bolster.

Naast de hogere minimumlonen zijn het Europees Parlement en de Raad het er ook over eens dat werknemers een betere positie krijgen bij het afsluiten van collectieve arbeidscontacten.

EU-lidstaten moeten plannen maken om te zorgen dat minimaal 80 procent van de contracten met een cao wordt afgesloten. Daarmee moeten salarissen hoger uitvallen. "In Nederland halen we die 80 procent net niet", zegt Bolster.

VNO-NCW maakt zich geen zorgen

Werkgeversvereniging VNO-NCW denkt niet zo snel voor het blok gezet te worden om nu de minimumlonen zo fors te verhogen.

"Het blijft een nationale bevoegdheid en in samenwerking met de sociale partners", zo zegt een woordvoerder van de werkgevers. "Het is de vraag of er voor Nederland in de praktijk nou veel verandert." 

Langdurige lobby voor een hoger minimum

03:45