'Gasopslagen volledig vullen'

Mijnraad: openen Groningenveld is reële optie

07 juni 2022 09:49 Aangepast: 07 juni 2022 09:52
"Groningen is een ultimum remedium, als het echt niet anders kan", zei staatssecretaris Hans Vijlbrief onlangs nog. Beeld © ANP/ Robin Utrecht

De gasreserves moeten niet voor 80 procent, maar voor 100 procent worden gevuld. Daarvoor moet er mogelijk weer gas worden gepompt in Groningen.

Dat schrijft de Mijnraad, een adviesorgaan van de minister van Economische Zaken en Klimaat, in een advies aan de minister voor Klimaat en Energie.

Het is niet zeker over de invoer van vloeibaar gemaakt gas (LNG) het Russische gas kan vervangen. Daarom zouden de gasopslagen niet tot minimaal 80 procent (zoals binnen de EU is voorgeschreven), maar volledig gevuld moeten worden, aldus de Mijnraad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buitenland profiteert mee van Nederlandse subsidie voor gasopslag

De kans bestaat dat het relatief duur is om de gasopslagen volledig te vullen, zegt de Mijnraad. Maar 'afgezet tegen de kosten van de mogelijke maatschappelijke ontwrichting, zeker die in de meer extreme scenario’s', zouden die kosten 'de moeite waard' zijn.

Gas pompen in Groningen

Om de gasopslagen volledig te vullen, is het een 'reële optie' om gas te gaan oppompen in het gasveld in Groningen, concludeert deze raad.

"De coronacrisis heeft geleerd dat rekening houden met extremen nodig is. De samenleving moet daarbij betrokken worden", waarschuwt de Mijnraad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je blauw betalen aan olie en gas om Poetin te raken, werkt dat?

'Veiligheidsrisico'

De kans lijkt erg klein dat er daadwerkelijk weer gas opgepompt zal gaan worden in Groningen. Eerder dit jaar schreef het Staatstoezicht op de Mijnen namelijk nog dat gaswinning in Groningen 'nog steeds een veiligheidsrisico voor mensen in Groningen' vormt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gasverbruik in Nederland dit jaar met bijna een derde gedaald

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief zei hier onlangs over: "Groningen is een ultimum remedium, als het echt niet anders kan. Dat betekent dat beschermde gebruikers in gevaar moeten komen. Als mensen in ziekenhuizen of scholen in de kou zitten, dan kan het in beeld komen. Niet eerder."

Vijlbrief zei ook dat het openen van Groningen geen invloed heeft op de gasprijs.

Werkgevers vrezen leveringszekerheid

Maar werkgeversorganisatie VNO-NCW vreest dat er komende winter mogelijk niet genoeg gas zal zijn voor bedrijven. "De leveringszekerheid van olie en gas moet de komende maanden topprioriteit zijn in het kabinetsbeleid", aldus VNO-NCW.

Het kabinet zou er ook voor moeten zorgen dat de energieprijzen 'niet de pan uit rijzen.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van