Ga naar de inhoud
Schip aan de ketting

Voor 43 miljoen dollar aan Russisch bezit bevroren op Curaçao

Het centrum van Willemstad in Curaçao. Beeld © ANP / Niels Wenstedt

Vijf Russen die op de Europese sanctielijst staan vanwege hun steun aan de oorlog in Oekraïne, hadden een deel van hun vermogen op Curaçao gestald. Het gaat om een bedrag van in totaal 43 miljoen dollar, omgerekend ruim 40 miljoen euro. 

De tegoeden zijn door de autoriteiten op Curaçao bevroren. Dat is gebeurd na 'collegiaal contact' met Nederlandse ministeries, schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA). 

Europese sancties

Nederland is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de de Europese sancties, maar heeft op dat gebied niets te zeggen op Curaçao, Aruba of Sint Maarten vanwege de aparte status van de eilanden in het Koninkrijk. In Sint Maarten bevond zich ook een schip van een Rus met een vermelding op de sanctielijst. Om welke persoon het gaat, wordt niet gemeld.

De
Lees ook:
De geheime levens van Maria en Katerina, de dochters van Poetin

Het schip ligt inmiddels aan de ketting, het is bevroren door de 'daartoe bevoegde instantie in Sint Maarten', meldt Hoekstra. Op Aruba ten slotte staan ten minste negen vliegtuigen geregistreerd die een mogelijke connectie hebben met Rusland, aldus Hoekstra. 

Voor 633 miljoen bevroren

In Nederland is voor een bedrag van bijna 633 miljoen euro aan tegoeden bevroren, volgens de meest recente update van het ministerie van 21 april. Daarnaast zijn transacties met een totale waarde van 274 miljoen tegengehouden. 

Verder heeft de douane 20 schepen 'onder verscherpt toezicht' gesteld. Twee daarvan liggen aan de ketting omdat ze eigendom zijn van Russen op de sanctielijst.