Ga naar de inhoud
Lichtpuntje

Saoedi-Arabië overweegt productieverhoging, olieprijs daalt

Beeld © ANP

De olieprijzen zijn wat weggezakt na berichten dat Saoedi-Arabië meer van de fossiele brandstof wil gaan oppompen mocht Rusland door de sancties aanzienlijk minder produceren.

Zowel Amerikaanse olie als Brentolie kostte donderdagochtend bijna 2 procent minder per vat. Daarmee herstelden de prijzen alweer iets van een groter verlies eerder.

Productieverhoging

De Britse zakenkrant Financial Times schreef dat Saoedi-Arabië tegen westerse bondgenoten heeft gezegd dat het bereid is om de productie te verhogen.

Winst
Lees ook:
Winst Saudi Aramco verdubbelt tot 100 miljard door hoge olieprijs

Het nieuws kwam naar buiten aan de vooravond van een maandelijkse OPEC+ vergadering. Donderdag zullen de leden van oliekartel OPEC en bondgenoten waaronder Rusland en Kazachstan naar verwachting een bescheiden verhoging van de productie overeenkomen.

Inflatie beteugelen

De Amerikaanse regering heeft OPEC+ herhaaldelijk opgeroepen de productie sneller te verhogen. Daarmee willen de Amerikanen de snel stijgende benzineprijzen in het land, en daarmee ook de hoge inflatie, beteugelen.

'Stijgende
Lees ook:
'Stijgende olieprijzen gaan we economisch voelen'

De oorlog in Oekraïne heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Door de invasie lopen de kosten voor voedsel, brandstof, kunstmest en andere zaken nog harder op. Centrale banken worden daardoor aangezet tot actie, wat weer een bedreiging kan vormen voor de economische groeivooruitzichten.

Snelle actie

Volgens de Financial Times wordt gesproken over een onmiddellijke verhoging van het olie-aanbod door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze productieverhoging zou al tijdens de bijeenkomst van donderdag kunnen worden aangekondigd. De voor september geplande productieverhogingen zouden daarbij vervroegd kunnen worden.