Ga naar de inhoud
Code donkerrood

Op deze dagen verwacht Schiphol nog topdrukte deze zomer

Wachtende reizigers op Schiphol, 31 mei 2022. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vakantiegangers of zakenreizigers die in juli vanaf Schiphol vertrekken, moeten rekening houden met dezelfde lange wachtrijen als waar de luchthaven nu mee te kampen heeft. En ook in augustus is het nog erg druk op de luchthaven. Deze maand lijkt vooralsnog mee te vallen.

Dat blijkt uit een vooruitblik van het Airport Operation Centre (APOC) van Schiphol. Deze organisatie houdt de logistieke processen op de luchthaven in de gaten en maakt rapporten over de verwachte drukte. Die van 26 mei is in handen van RTL Nieuws. 

Code donkerrood

In deze updates geeft APOC iedere dag een kleurcode, op basis van het aantal vertrekkende passagiers. Overstappers en aankomende passagiers worden daarbij niet meegeteld.

Die codes gaan van wit en geel (meer dan 65.000 reizigers) naar oranje en rood tot donkerrood (meer dan 75.000 reizigers). Ter vergelijking: toen het in de meivakantie flink misging op de luchthaven, vertrokken er zo'n 90.000 reizigers op een dag. 

Te weinig beveiligers

Daarnaast is er ook nog de kleur paars. Deze wordt gebruikt voor de dagen waarop de bezetting bij de beveiliging 'kritiek' is. Het tekort aan beveiligers is ook de voornaamste reden voor de chaotische taferelen in de meivakantie. 

Het is heel goed mogelijk dat er nog meer dagen zijn waarop er te weinig beveiligers zijn. De informatie over de bezetting van de beveiliging gaat maar twaalf dagen vooruit. 

Juli is topmaand

In juli komt de stroom vakantiegangers pas goed op gang, blijkt uit de verwachting van APOC. De organisatie benadrukt dat het om verwachtingen gaat die nog kunnen veranderen. Maar tenzij heel veel reizigers hun vakantie afzeggen of dat hun vlucht vanaf een ander vliegveld vertrekt, zijn bijna alle weekenden in juli heel erg druk. 

In augustus wordt het weliswaar iets rustiger, maar ook dan krijgt de luchthaven nog bijna dagelijks zeker 65.000 vertrekkende reizigers per dag te verwerken. 

Staking
Lees ook:
Staking Schiphol-personeel van de baan na akkoord arbeidsvoorwaarden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore