Ga naar de inhoud
Wel iets minder hoog dan in april

Inflatie blijft hoog: 10,2 procent in mei

Voor een tas boodschappen op de markt in Enschede zijn consumenten een stuk meer geld kwijt dan een jaar geleden. Beeld © ANP

Het leven werd in mei wederom flink duurder in vergelijking met een jaar eerder. De inflatie was met 10,2 procent wel ietsje lager dan in april. Toch is deze nog altijd bijzonder hoog.

De prijzen blijven daarmee flink stijgen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De inflatie is wel voor de tweede maand op rij ietsje lager. In april was de inflatie namelijk nog 11,2 procent en in maart zelfs 11,9 procent.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie ook in april nog steeds torenhoog: 11,2 procent

Russische inval in Oekraïne

De hoge inflatie wordt vooral veroorzaakt door de hogere energieprijzen, inclusief wat we aan de pomp betalen. Dat komt door de oorlog in Oekraïne, die de olie- en gasprijs flink heeft opgejaagd.

De energieprijzen waren in mei maar liefst 67,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Toch stegen de energieprijzen minder dan in april, toen deze nog 83,1 procent hoger waren dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Verschil met Nederlandse berekening

Het CBS komt met het cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat, later vandaag. 

Er is gebruikgemaakt van de Europees geharmoniseerde methode (HICP), die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Het belangrijkste verschil is dat voor de Europese methode de uitgaven aan een eigen huis niet worden meegerekend

Het CBS-cijfer volgens de Nederlandse methode komt op donderdag 9 juni. 

Voedingsmiddelen

De inflatie is wel breder zichtbaar in de economie. Want de stijging van de prijzen van voedingsmiddelen en drank was in mei 8,1 procent en dat was in april nog 'maar' 7,2 procent.

En de prijzen van industriële goederen, exclusief energie, waren in mei 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. In april was dat nog 4,9 procent.

Prijzen
Lees ook:
Prijzen industrie stijgen 29 procent, wordt onze inflatie ook zo hoog?

Diensten drukken inflatie

De dienstensector drukte het inflatiecijfer overigens. Diensten waren in mei namelijk 2,9 procent hoger. En dat is minder dan de 3,1 procent van april.

Van alles dat consumenten kopen, bestaat bijna de helft (49 procent om precies te zijn) uit diensten (zoals horeca en abonnementen).

De inflatie in de dienstensector wordt voor een belangrik deel bepaald door de ontwikkeling van de lonen en die stijgen lang niet zo hard.

Alles wordt telkens maar duurder, dit is waarom

04:26