Ga naar de inhoud
Zuiniger bij pomp

We gooien onze tank minder vol, ook na accijnsverlaging

Nederlanders zijn zuiniger geworden bij de pomp. Beeld © ANP

Ondanks de verlaging van brandstofaccijnzen gooien Nederlanders hun benzinetanks nog altijd minder vol dan voorheen. Ook kiezen we vaker voor goedkopere tankstations, en nemen ze vaker de fiets. "We maken dus minder kilometers."

Dat blijkt uit een analyse van ING in opdracht van BNR. Daarbij werd de pinomzet van nu vergeleken met die van september van vorig jaar. De economen van ING zien een duidelijk verschil tussen de prijs- en omzetstijging. Die laatste blijft achter bij de stijgende prijzen. 

Thuiswerken

"De brandstofprijzen liggen 21 procent hoger, terwijl de pinomzet bij tankstations slechts 15 procent is toegenomen", zegt ING-econoom Marten van Garderen. Volgens de analyse gaan Nederlanders niet minder vaak naar het tankstation, maar doen ze hun tank wel minder vol.

"We maken dus minder kilometers", zegt Van Garderen. Dat zou deels te verklaren zijn doordat veel mensen zijn blijven thuiswerken sinds corona. Sommige bedrijven zouden dat aanmoedigen, juist vanwege de hoge brandstofprijzen.  

Benzineprijs
Lees ook:
Benzineprijs weer flink opgelopen: 'Blijft voorlopig hoog'

Begin april verlaagde het kabinet de accijnzen op benzine en diesel voor de rest van het jaar. Daarmee wil de overheid mensen wat tegemoet komen, aangezien de energie- en brandstofprijzen hard zijn opgelopen door onder meer de oorlog in Oekraïne.

Inmiddels zijn de benzineprijzen alweer flink opgelopen, en zijn ze weer bijna op het niveau van voor de accijnsverlaging.  

Tanken in Duitsland

Volgens BETA, een belangenvereniging voor tankstations, krijgen tankstations het de komende tijd extra zwaar. In Duitsland wordt de benzineaccijns namelijk met 30 cent verlaagd. "Pomphouders in de grensprovincies gaan echt tropenmaanden tegemoet", zegt BETA-voorzitter Ewout Klok. Hij pleit voor een btw-verlaging om tankstations tegemoet te komen.   

Bekijk ook: Benzine te duur? Stephanie gaat te paard naar haar werk

01:42
De Duitse Stephanie ging altijd met haar SUV naar haar boerderij, maar dat ging nogal in de papieren lopen. Nu gaat ze te paard.