Politie ingeschakeld

Vergadering aandeelhouders Shell gestaakt om klimaatprotest

24 mei 2022 12:14 Aangepast: 24 mei 2022 13:50
Demonstranten bij de aandeelhoudersvergadering van Shell. Beeld © Alamy Limited

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen lag ruim 2,5 uur stil vanwege aanhoudende spreekkoren van klimaatactivisten. Voorzitter Andrew Mackenzie probeerde de vergadering te beginnen, maar werd overstemd. De politie moest een einde maken aan het protest.

"We will, we will stop you", klonk het op het herkenbare melodietje van een Queen-klassieker. Ook scandeerden de demonstranten 'Shell must fall', Shell moet ten onder gaan.

Uitspraak aan de laars gelapt

Meerdere klimaatorganisaties, waaronder Milieudefensie, protesteren tegen de energiereus. Zij vinden dat Shell veel te weinig doet om te verduurzamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Milieudefensie dreigt met actie tegen Shell-bestuurders

Volgens Milieudefensie lapt Shell de uitspraak van de Nederlandse rechter aan de laars, die vorig jaar het bedrijf opdroeg om die CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent verminderd te hebben. Die opdracht geldt niet alleen voor de directe uitstoot van het bedrijf zelf, maar ook voor de uitstoot die de klanten veroorzaken door Shell-producten te gebruiken.

'Moordenaars'

Een zichtbaar gefrustreerde Mackenzie probeerde vanaf 11 uur om de boze menigte tot kalmte te manen en vroeg de activisten om te vertrekken. Dat had bepaald niet het gewenste effect.

"Moordenaars!", klonk het, waarna de Schot aankondigde de politie in te schakelen om de orde te herstellen. De activisten waren niet direct onder de indruk en zetten een versie van het vaak op uitvaarten gedraaide Amazing Grace in waar geen einde aan leek te komen.

Na ruim een half uur chaos schorste Mackenzie de vergadering en excuseerde zich aan de andere aandeelhouders. Hij sprak de verwachting uit dat de zaal binnen twintig minuten ontruimd zou zijn. 

Een klein uur later bleek dit ijdele hoop. De aandeelhouders die geen onderdeel uitmaken van het protest werden omstreeks 12.30 uur gevraagd om zich naar een andere ruimte te begeven. Daarna heeft de politie de zaal ontruimd. Omstreeks 13.45 uur kon de vergadering dan toch beginnen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van