Oud-staatssecretaris Menno Snel wordt niet de nieuwe directeur van het Europese noodfonds ESM. Het kabinet had hem daarvoor aangedragen in Brussel, maar de oud-staatssecretaris van D66 verlaat de race vroegtijdig.
"Jammer dat ik het niet geworden ben, maar er zijn gelukkig meerdere goede kandidaten", aldus Snel in een statement. "Ik wens de uiteindelijke winnaar heel veel succes om deze belangrijke organisatie te gaan leiden."
De 19 ministers van alle eurolanden, verenigd in de Eurogroep, vergaderden vandaag over de nieuwe directeur van het ESM. Er waren vier kandidaten. Klaarblijkelijk was er zo weinig enthousiasme voor Snel dat minister van Financiën (en partijgenoot) Sigrid Kaag hem uit de race heeft gehaald. Volgens de Volkskrant was zijn kandidatuur kansloos omdat Snel geen achtergrond in Brussel heeft.
Nog geen witte rook
Het kan nog wel even duren voor bekend wordt wie van de overige drie kandidaten het nu wel wordt. "Vandaag komt er waarschijnlijk nog geen witte rook", laat een woordvoerder van Kaag.
Officieel hebben zij en haar 18 collega's er nog tot 16 juni de tijd voor, want dan is de jaarvergadering van het ESM. Daar moet de opvolger van de huidige directeur, de Duitser Klaus Regling, worden benoemd.
Luxemburger, Portugees of Italiaan
Er kan gekozen worden tussen een Luxemburgse oud-minister van Financiën, Pierre Gramegna, een Portugese voormalig collega, João Leão, of de Italiaan Marco Buti. Hij is topambtenaar bij de Europese Commissie.
Bij de verkiezing geldt overigens niet het 'één land één stem'-principe. Hoe groter het bedrag waarvoor een lidstaat garant staat bij het ESM, hoe zwaarder de stem weegt.

Het ESM, dat staat voor Europees Stabiliteitsmechanisme, is het noodfonds van de eurolanden. Zij staan ook garant voor de leningen die het ESM aangaat om zijn werk mee te doen.
Landen die in financiële problemen komen, kunnen bij het ESM, dat in Luxemburg is gevestigd, aankloppen voor leningen. Dat gebeurde onder meer bij Griekenland. In de toekomst kan het fonds ook worden ingezet voor het helpen van banken die in de financiële penarie zijn geraakt.
Toeslagenschandaal
Snel werd vooral bekend vanwege zijn tijd als staatssecretaris in het kabinet Rutte III. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die op nietsontziende wijze jacht had gemaakt op ouders die fraude zouden hebben gepleegd met kinderopvangtoeslag.
De manier waarop Snel met deze affaire omging, kostte hem uiteindelijk zijn politieke loopbaan. Na forse druk vanuit de Tweede Kamer stapte hij eind 2019 op.
