Ga naar de inhoud
Rechtsherstel

Hoge Raad: geen compensatie voor spaarders die te laat bezwaar maakten

Staatssecretaris voor Fiscaliteit Marnix van Rij en minister van Financiën Sigrid Kaag. Beeld © Novum RegioFoto

Een pijnlijke nederlaag voor honderdduizenden spaarders die te veel belasting hebben betaald de afgelopen jaren. De Hoge Raad, de hoogste rechter van het land, heeft geoordeeld dat mensen die niet - of niet op tijd - bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks, geen recht hebben op compensatie.

De Hoge Raad deed uitspraak in een zaak over de belastingjaren 2017 en 2018. Eerder oordeelde de Hoge Raad dat 60.000 spaarders die wel bezwaar hadden gemaakt tegen hun belastingaanslag geld terug moeten krijgen van de fiscus.

In december kwam de hoogste rechter van het land tot de conclusie dat het niet eerlijk is dat mensen belasting moesten betalen over een rendement dat ze helemaal niet konden maken.

Oneerlijk

Dat was het gevolg van hoe de spaartaks, officieel de vermogensrendementstheffing geheten, ooit is opgezet. De Belastingdienst ging er namelijk vanuit dat hoe meer vermogen je hebt, hoe meer je daarvan in beleggingen stopt, met een veel hoger rendement dan spaargeld. Over dat fictieve rendement werd vervolgens belasting geheven.

Witte
Lees ook:
Witte rook voor klagende spaarders: bezwaar tegen spaartaks gegrond

Maar voor honderdduizenden spaarders pakte die berekening helemaal niet eerlijk uit. Zij hadden bijna alleen spaargeld, waarop het rendement vrijwel 0 was door de lage rente. Door de berekening van de Belastingdienst betaalden zij uiteindelijk meer belasting dan het rendement dat ze hadden. Niet eerlijk, aangezien de belasting bedoeld is om inkomsten uit vermogen te belasten, niet het vermogen zelf.

Nul op rekest

Oneerlijk of niet, wie niet (op tijd) heeft geklaagd, hoeft wat de Hoge Raad betreft dus niet gecompenseerd te worden. De termijn daarvoor is verstreken. In politiek Den Haag is de vraag of iedereen gecompenseerd moet worden een heet hangijzer.

Eerder liet staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij wel doorschemeren dat hij het eerlijk zou vinden als iedereen die tekort is gedaan compensatie zou krijgen, maar de keerzijde daarvan is dat het wel ongelooflijk duur wordt om al die mensen tegemoet te komen.

Gespaard pensioen

De getroffen belastingbetalers zijn - door de bank genomen - natuurlijk behoorlijk rijke mensen, die niet op een houtje hoeven te bijten. De belasting wordt namelijk pas geheven als je meer dan 50.000 euro aan vermogen hebt, of 100.000 euro met een partner. Dit bedrag was in 2017, het eerste jaar waarvoor herstel geboden moet worden, trouwens nog een stuk lager: 25.000 euro.

De
Lees ook:
De nieuwe spaartaks: eerlijker, maar ook ingewikkelder voor burgers

Uit reacties die RTL Z massaal binnen kreeg van lezers, bleek dat veel zelfstandigen die voor hun pensioen geld hebben weggezet, zich gepakt voelden door de fiscus. Ook mensen die ooit een flinke uitkering hebben gekregen, bijvoorbeeld een schadevergoeding of een uitkering wegens overlijden van een partner, voelden de oneerlijke heffing extra hard.

Peperduur

Het compenseren van al die grote spaarders kost de staat een vermogen. Alleen al het compenseren van de groep van 60.000 bezwaarmakers kost 2,8 miljard euro.

Compensatie
Lees ook:
Compensatie voor 60.000 spaarders: 2,8 miljard euro teruggestort

Als daadwerkelijk alle spaarders gecompenseerd worden, waar de politiek alsnog toe kan besluiten, loopt dat bedrag naar schatting op tot een strop voor de overheid tussen de 7 en 12 miljard euro. Daarbij worden de jaren 2021 en 2022 wel al meegeteld. 

Over die laatste twee jaren is sowieso al besloten dat de oude, oneerlijke regels, niet meer gelden, omdat die belastingaanslagen nog niet definitief zijn.