Ga naar de inhoud
Economie

Een beetje lucht op de werkvloer: het ziekteverzuim is gehalveerd

Beeld © ANP

Na een maandenlange stijging lijkt het weer de goede kant op te gaan met het aantal zieken op de werkvloer. In april is het aantal ziekmeldingen gehalveerd.

Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De griep lijkt op zijn retour, en ook het aantal ziekmeldingen door corona neemt af. Door die combinatie waren er in april bijna de helft minder zieken.

In maart bereikte het aantal ziekmeldingen na maanden van stijging nog een recordhoogte: op elke 100 werkenden waren er 11 ziekmeldingen. Nu is er voor het eerst dit jaar een daling te zien, en meteen een stevige.

Meer zieken dan voor corona

Het verzuim blijft gemiddeld gezien nog wel hoger dan voor de coronapandemie: 4,8 procent versus 4,3 procent in 2019. Dat komt aldus bedrijfsarts Jurriaan Penders van HumanCapitalCare door de zware griepgolf die is langsgekomen, en daarnaast door de groep mensen die langdurig is uitgevallen door long covid-klachten.

"Bijna 95 procent van de werknemers is na een coronabesmetting binnen twaalf weken weer aan het werk. Voor een kleine groep werkenden met long covid is dat niet haalbaar", legt hij uit. Ruim een kwart van hen werkt na een jaar nog steeds niet. 

70.000
Lees ook:
70.000 werknemers kampen met long covid: 'Moet regeling voor komen'

Thuiswerken tegen ziekte

Het hogere ziekteverzuim blijft een zorg voor veel werkgevers, die toch al worstelen met een tekort aan personeel. Niet eerder was de arbeidsmarkt zo krap als nu. Dat levert problemen op die zorgen voor ontregeling of zelfs ontwrichting van de samenleving, zei hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen eerder deze week tegen RTL Z. Denk aan NS die minder treinen moet laten rijden door een tekort aan mensen, en de Ketheltunnel bij Rotterdam die gesloten werd.

Het advies van Penders aan werkgevers is om in tijden van arbeidsmarktkrapte extra goed te zorgen voor je personeel. Eén van de dingen die volgens hem werkt is om thuiswerken te blijven stimuleren. "Zodat medewerkers minder hoeven te reizen en zelf hun tijd kunnen indelen. Kijk kritisch naar het werk dat echt nu moet en stel uit wat kan om onnodige psychische en fysieke overbelasting te voorkomen."

Dichte
Lees ook:
Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'