Schold minister uit

Kaag wil ogen op de bal houden: 'Niet geraakt' door Derksen

17 mei 2022 16:42 Aangepast: 17 mei 2022 16:43
D66-leider Sigrid Kaag met op de achtergrond partijvoorzitter Victor Everhardt. Beeld © ANP

Johan Derksen haalde gisteravond, tijdens zijn terugkeer bij Vandaag Inside, flink uit naar minister Sigrid Kaag van Financiën. Het is een spelletje waar ze liever niet aan meedoet, zegt ze in gesprek met RTL Z.  "De aandacht moet blijven op de problemen van grensoverschrijdend gedrag en de jongens en meisjes die daarmee te maken hebben. "

Derksen heeft met zijn uitspraken in de 'kaarsenrel' van 'Vandaag Inside' nooit slachtoffers van seksueel geweld willen pijnigen. Dat vertelde de analist bij de terugkeer van het praatprogramma, dat na de rel tijdelijk niet werd uitgezonden.

'Iets heel lelijks'

Hij haalde ook flink uit naar de minister, die zich eerder kritisch over zijn gedrag uitliet. Volgens Derksen heeft één vrouw hem ertoe doen overtuigen terug te keren.

"En dat was die vreselijk arrogante mevrouw Kaag. Die nergens van wist en die ons nooit op tv heeft gezien. Die zei: 'Het is goed dat hij weg is.' En toen zei ze iets heel lelijks, en dat hebben veel mensen niet zo begrepen: ’Ik heb vernomen dat dat programmaatje is ontstaan vanuit een voetbalprogramma. Ja, dan begrijp je wel hoe zoiets kan." Derksen vervolgde:  "En dan denk ik: wat ben je toch een smerige en arrogante trut."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derksen bij terugkeer op tv: 'Ik wilde slachtoffers seksueel geweld niet pijnigen'

'Raakt niet'

Raakt het? Nee, zegt Kaag. "Kijk maar op mijn Twitter-account." De lijst met smakeloze kritiek is er lang. Volgens Kaag moet het debat gaat over de essentie. Het belang van de slachtoffers, respect. "Taalgebruik is daar een onderdeel van."

Of het respectvol is? "Dat laat ik aan de kijker." Een gesprek tussen haar en Derksen is niet aan de orde, maar zal door de minister niet uit de weg worden gegaan.

Voorjaarsnota: oppositie teleurgesteld

Kaag en Rutte voerden in de afgelopen dagen de eerste gesprekken met oppositiepartijen om steun te vergaren voor de voorjaarsnota. Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en is afhankelijk van steun van de oppositie. 

De voorjaarsnota geeft een tussenstand van de inkomsten en de uitgaven van het Rijk. Dit jaar zijn er veel tegenvallers, en zijn er miljarden méér nodig dan begroot. Of de steun er komt voor de nota is onzeker, want oppositiepartijen zoals GroenLinks reageerden teleurgesteld op de uitkomst van de gesprekken en stellen harde eisen voor steun. Ze hopen onder meer op meer geld om de koopkracht te repareren.

Miniatuurvoorbeeld
Les ook:

PvdA en GroenLinks: 'Alleen steun bij stevige linkse agenda'

Volgens Kaag is het te vroeg voor dit soort besluiten, die pas in de zomer in de aanloop naar Prinsjesdag worden genomen. "Dit is een eerste gesprek en niet het moment voor verregaande afspraken. We kwamen luisteren en ophalen." Het is een bedevaart.

Komt er eerder extra geld? "We voelen ook de urgentie, maar horen graag van de oppositie waar zij de dekking vandaan willen halen. De schuld kan niet blijven oplopen", aldus de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crypto's in vrije val: dit is er aan de hand

'Regels voor crashende crypto'

Beleggers in crypto's als bitcoin en ethereum beleven ongekend waardeloze maanden. Bitcoin verloor sinds november 58 procent van zijn waarde. Ethereum doet het met een min van 60 procent nog slechter.

Volgens Kaag maakt het duidelijk dat er regels nodig zijn en die moeten er hopelijk nog voor de zomer komen. "We werken ook aan bewustwording en gaan in gesprek met influencers over hun maatschappelijke rol", zegt Kaag. Het zijn vaak jonge mensen die investeren in de munten en die moeten ook de nare kanten van crypto kennen.

Een verbod op handelen gaat te ver, vindt Kaag. "Dan vindt het op een andere manier zijn weg en dat is ook niet wat we willen." 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore