Naar min 0,25 procent

Knot: ECB moet rente in juli verhogen om inflatie te bestrijden

17 mei 2022 15:08 Aangepast: 17 mei 2022 15:18
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over inflatie. Beeld © ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) moet de rente in juli verhogen van min 0,5 procent naar min 0,25 procent om de inflatie te bestrijden. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in het tv-programma College Tour. De hoofdgast in de uitzending, die op aanstaande zondag wordt uitgezonden, is Christine Lagarde, de president van de ECB.

"Mijn voorkeur, op basis van de huidige kennis, zou zijn om de rente met een kwart procentpunt te verhogen", zei Knot, die ook bestuurslid is bij de ECB. Volgens de centrale bankier zijn de ontwikkelingen rond de inflatie buitengewoon zorgelijk en is het daarom hoog tijd voor maatregelen. Als de inflatie de komende weken nog verder stijgt, wil Knot verdere rentestappen niet uitsluiten.

'Zitten op dezelfde lijn'

In het interviewprogramma van KRO-NCRV reageert Christine Lagarde op de uitspraken van haar collega. "Klaas Knot en ik zitten op dezelfde lijn. Het is ons doel om de inflatie terug te brengen naar twee procent op de middellange termijn. We zullen daar alle middelen voor inzetten en we hebben dat proces ook al in gang gezet", aldus Lagarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING-topman hint op verhoging spaarrente als ECB de rente verhoogt

De ECB hield de rentetarieven bij de vergadering in april nog ongewijzigd ondanks de flink opgelopen inflatie in de eurozone. ECB-preses Lagarde hintte vorige week wel op een eerste rentestap komende zomer. De volgende rentevergaderingen van de ECB zijn op 9 juni en 21 juli.

'Geen zorgen over recessie'

Knot liet verder weten zich vooralsnog geen zorgen te maken over een grote recessie. Maar de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de opleving van de coronapandemie gaan 'zeker een negatieve impact hebben en wij zullen dit goed moeten monitoren', aldus Knot.

Waarom de hypotheekrente stijgt, maar je spaarrente niet

De hypotheekrente stijgt al maanden keihard. Maar de rente die je krijgt op je spaargeld blijft nog steeds nul. Hoe kan dat? Onze verslaggever Bart Reijnen legt je in deze video uit of je bedonderd wordt door de bank of niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van