Klap op klap

India verbiedt tarwe-export: vrees voor nog hogere graanprijzen

14 mei 2022 10:21 Aangepast: 14 mei 2022 13:18
Graanoogst in Kashmir. Beeld © Eyevine

De regering in India heeft de export van tarwe uit het land verboden. Door hittegolven is de oogst beroerd en zijn de graanprijzen in het land hard gestegen. Daardoor kunnen de prijzen wereldwijd nog verder stijgen.

De Indiase autoriteiten hebben besloten tot het exportverbod om de voedselzekerheid in het land veilig te stellen. Maar de wereldmarkt had het graan maar wat goed kunnen gebruiken.

Het Indiase verbod is opmerkelijk omdat het land eerder nog liet weten op een recordexport van tarwe te rekenen. 

Tekort

Dat de problemen groot zijn, werd gisteren nog becijferd door het Amerikaanse ministerie van landbouw. De voorspelling is dat er 775 miljoen ton tarwe wordt geoogst, en 788 miljoen ton wordt geconsumeerd. Daardoor nemen de voorraden dus ook af.

De oorlog in Oekraïne is een belangrijke factor in het wereldwijde graanprobleem. Oekraïne én Rusland zijn allebei grote jongens in de graanproductie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landbouwministerie VS: lagere graanoogst door oorlog in Oekraïne

Maar ook in landen als Australië, Marokko en India valt de oogst tegen door het weer.

Brood een stuk duurder

In de Nederlandse supermarkt merk je daar ook duidelijk het effect van. Brood en granen waren vorige maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder. Maar vooral armere landen en mensen in Afrika en Azië worden zwaar getroffen door de hogere voedselprijzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore