India verbiedt tarwe-export: vrees voor nog hogere graanprijzen

De regering in India heeft de export van tarwe uit het land verboden. Door hittegolven is de oogst beroerd en zijn de graanprijzen in het land hard gestegen. Daardoor kunnen de prijzen wereldwijd nog verder stijgen.
De Indiase autoriteiten hebben besloten tot het exportverbod om de voedselzekerheid in het land veilig te stellen. Maar de wereldmarkt had het graan maar wat goed kunnen gebruiken.
Het Indiase verbod is opmerkelijk omdat het land eerder nog liet weten op een recordexport van tarwe te rekenen.
Tekort
Dat de problemen groot zijn, werd gisteren nog becijferd door het Amerikaanse ministerie van landbouw. De voorspelling is dat er 775 miljoen ton tarwe wordt geoogst, en 788 miljoen ton wordt geconsumeerd. Daardoor nemen de voorraden dus ook af.
De oorlog in Oekraïne is een belangrijke factor in het wereldwijde graanprobleem. Oekraïne én Rusland zijn allebei grote jongens in de graanproductie.

Landbouwministerie VS: lagere graanoogst door oorlog in Oekraïne
Maar ook in landen als Australië, Marokko en India valt de oogst tegen door het weer.
Brood een stuk duurder
In de Nederlandse supermarkt merk je daar ook duidelijk het effect van. Brood en granen waren vorige maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder. Maar vooral armere landen en mensen in Afrika en Azië worden zwaar getroffen door de hogere voedselprijzen.